Изследователи разработиха мек проводящ електрод, който не изисква инвазивна операция

...
Изследователи разработиха мек проводящ електрод, който не изисква инвазивна операция
Коментари Харесай

Създаден е органичен електрод, който може да се поставя в мозъка без операция

Изследователи създадоха мек проводящ електрод, който не изисква инвазивна интервенция за имплантиране и се резорбира (разгражда) в тялото с течение на времето. Изследователите са сложили този разтворим органически електрод в мозъка на рибка данио и са го употребявали за изпращане на електрически сигнали. Рибката не е била повредена. Методът би могъл да бъде нов метод за лекуване на нехронични положения, като рак и увреждане на нервите, благодарение на електрическа стимулация.

Терапевтичната електростимулация на тъканите и нервната система постоянно се употребява при хронични болести като заболяването на Паркинсон или епилепсията. Хирургично вградените електроди подават електрически импулси към избрани области на мозъка. Електротерапията обаче може да бъде потребна и за хора с нехронични положения, като да вземем за пример увреждане на нервите или рак.

Изследователите са основали електродите благодарение на А5 – водоразтворим разбъркан йонно-електронен полимер с неповторими свойства. Той се самосглобява като гел и образува високопроводим хидрогел, който остава постоянен в продължение на месеци. Хидрогелът е формиран от дребни полимери, наречени олигомери, което усъвършенства свойствата на биорезорбцията – процесите на резорбция и асимилация на биосъвместимите материали в организма.

За опита откривателите са употребявали рибката данио, която служи като модел за възобновяване на крака и нервни увреждания. Учените инжектират А5 в мозъка на рибата благодарение на спринцовка с каналче с диаметър 30 µm, сходно на човешки косъм. Наночастиците А5 имат междинен размер 80 nm. Когато А5 взаимодейства с ендогенни йони, тя приема стабилната форма на мек електрод.

С течение на времето дебелината на мекия електрод се усилва и от него стартират да порастват дендрити, които образуват тясна връзка с близките кафези. Прилагането на електрически импулси към мозъчните срезове, в които са вградени електродите, разрешава на откривателите да управляват преносът на невронните сигнали.

Електропроводимата конструкция е почнала да се унищожава към девет дни след слагането и по-късно изцяло се е разтворила, без да навреди на рибките.

Изследователите споделят, че техните минимално инвазивни електроди откриват опция за потребление при лекуване на нехронични положения. Следващата стъпка е да се тества процедурата върху по-големи мозъци, като да вземем за пример на гризачи и примати.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР