Изследователи, работещи за индустриалната компания Carbios, създадоха мутирал бактериален ензим,

...
Изследователи, работещи за индустриалната компания Carbios, създадоха мутирал бактериален ензим,
Коментари Харесай

Мутирал бактериален ензим разгражда пластмасата за часове

Изследователи, работещи за индустриалната компания Carbios, сътвориха мутирал бактериален ензим, който може да разгражда пластмасови бутилки за преработване за броени часове, написа The Guardian.

Ензимът може да разггради PET пластмасови бутилки до техните градивни детайли. След това крайният резултат би могъл да послужи за основаването на нови висококачествени бутилки. За информация – от към този момент съществуващите техники за преработване могат да се произведат само килими и облекла.

От Cabrios се надяват, че техният нов способ за преработване ще се трансформира в международна процедура до 5 години.

Първоначално откривателите са проучвали 100 000 микроорганизма, които евентуално биха могли да спомогнат за разграждането (включително ензим в листния компост, открит през 2012-а). Въпреки че въпросният листен ензим бил изцяло пропуснат, той се оказал най-ефективен. Учените го анализирали и провокирали разновидности, с цел да подобрят способността му да разгражда пластмасата. Дори го нормализирали при 72 градуса по Целзий, което е идеалната температура за бърза деградация.

В края на краищата – учените употребявали към този момент мутиралия ензим, с цел да обработят 1 звук пластмасови бутилки. Те били разградени до 90 % в границите на 10 часа. Накрая с получените материали основали нови бутилки.

Намаляване използването на пластмаса е единствено част от решението на казуса. Но тя е навлязла необятно в хранително-вкусовата индустрия, медицината и превоза. Проблемът е в пластмасовите боклуци. Половината изхвърлена пластмаса попада в околната среда или сметищата.

Учените бележат прогрес в откриването на биологични способи за разграждане и на други типове пластмаса. Немски откриватели оповестиха, че са разкрили ензим, хранещ се с токсичния полиуретан, до момента в който ларвите на восъчния молец пируват с полиетиленови торбички.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР