Изследователи провеждат изследване, което доказва, че човешките звуци предизвикват най-голяма

...
Изследователи провеждат изследване, което доказва, че човешките звуци предизвикват най-голяма
Коментари Харесай

Човешката реч предизвиква по-голям страх в животните отколкото лъвският рев

Изследователи организират проучване, което потвърждава, че човешките звуци провокират най-голяма суматоха в животните от саваната, което е показателно за въздействието на индивида върху природата.

Със своите лапи с остриета, ръководена от пулсираща маса от чисти мускули, остри очи, ловки рефлекси и смазващи челюсти, лъвовете сигурно не са див звяр, с който множеството животни имат интерес да си играят. Особено като се има поради, че те имат и интелигентността да ловуват на глутници, заяви „ Science alert ”.

" Лъвовете са най-големият колективен сухоземен див звяр на планетата и по тази причина би трябвало да са най-страшните ", декларира природозащитникът Майкъл Клинчи от Западния университет в Канада.

Но в над 10 000 записа на диви животни в африканската савана 95 % от следените типове реагират с доста по-голям смут на звука на напълно друг звяр. Това животно даже механически не е върхов див звяр. Това сме ние - хората.

" Страхът от хората е затвърден и необятно публикуван ", споделя Клинчи. " Съществува концепцията, че животните ще привикнат към хората, в случай че не бъдат ловувани. Но ние показахме, че това не е по този начин. "

В опитите си екологът от Западния университет Лиана Занет и сътрудниците ѝ пускат серия от вокали и звуци на животните на водопой в националния парк " Голям Крюгер " в Южна Африка и записват реакцията им.

Тази предпазена зона е дом на най-голямата останала популация от лъвове (Panthera leo) в света, тъй че останалите бозайници са наясно с заплахата, която съставляват тези хищници.

Изследователите излъчват звуци от човешки диалози на локални езици, в това число цонга, северно сото, британски и африканс, както и звуци от човешки лов, в това число лай на кучета и изстрели. Пускат и звуци на лъвове, които поддържат връзка между тях.

" Ключовото е, че лъвските вокали са с ръмжене, което прилича " диалог ", а не с плач един на различен ", изяснява Клинчи. " По този метод лъвските вокализации са директно сравними с тези на хората. "

Все отново не всички от участниците в опита правят оценка напъните на откривателите.
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР