Изследователи от Великобритания и Испания показаха, че паяците могат да

...
Изследователи от Великобритания и Испания показаха, че паяците могат да
Коментари Харесай

Паяците настройват мрежата си като струни на китара

Изследователи от Англия и Испания демонстрираха, че паяците могат да настройват своите мрежи. По този метод осмокраките животинки получават характерна информация за средата към тях, в това число съществуването на плячка, евентуални сътрудници за чифтосване и структурното положение на мрежата, написа Gizmodo.

Подобно на струните на добре настроена китара, всяка копринена нишка в паяжината предава трептения в най-разнообразни честоти. Благодарение на това паяците, които не виждат изключително добре, усещат целокупността на своята мрежа и разпознават дали вечерята е пристигнала.

Учените знаят това от години. Те обаче не бяха напълно сигурни за съответните характерности на тези трептения, както и дали паяците имат някакъв надзор над тази забавна архитектурна специфичност. За да научат повече, учените от Оксфордския университет и университета „ Карлос III ” в Мадрид изследват връзките сред материалните свойства на паяжината и метода, по който вибрациите се движат през копринените влакна. Изследването, оповестено в Journal of the Royal Society Interface, потвърждава, че паяците в действителност могат да настройват мрежите си, с цел да получават характерни известия. 

Учените употребяват мощни лазери, с цел да изолират дребните трептения. По този метод те съумяват да разпознаят три съответни характерности на мрежата – напрежение, вдървеност и цялостното положение на архитектурата. Нещо повече – става известно, че паяците са способни да манипулират и трите неща.

С други думи, когато това животинче си плете мрежа, то построява нещо доста повече от хубав капан. Паякът е талантлив инженер, който работи по мултифункционално устройство. То хем би трябвало да може да плени жертвите си, хем да предава значима информация.

Същевременно паякът търси и перфектния баланс сред структурната целокупност на мрежата и способността й да предава сигнали при избрани честоти.

Тези животинки са невероятни, нали?

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР