Изследователи от университетската болница на Цюрих, университета на Цюрих, болница

...
Изследователи от университетската болница на Цюрих, университета на Цюрих, болница
Коментари Харесай

Учени в Швейцария откриха как да прогнозират кои пациенти са податливи на дълъг Ковид

Изследователи от университетската болница на Цюрих, университета на Цюрих, болница " Устер ", болница " Лиматал " и Градската болница на Цюрих, Швейцария са създали способ, който може да предвижда кои пациенти с Ковид-19 ще развият т.нар пост-Ковид синдром или дълъг Ковид, заяви електронното издание " МедикълЕкспрес ".
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 30224
Резултатите от проучването, извършено върху стотици пациенти с Ковид-19, са оповестени от сп. " Нейчър камюникейшънс ".

Скоро след началото на пандемията лекари започнаха да оповестяват, че някои пациенти, възстановили се от инфекцията, не престават да изпитват признаци като загуба на подушване и усет, затруднено дишане и " мозъчна мъгла " за дълги интервали, откакто към този момент са се освободили от вируса. Вече в третата година от началото на пандемията доста пациенти не престават да страдат от дълъг Ковид, без да са известни аргументите за това.

Швейцарските експерти са изследвали здравната история на 175 души, прекарали Ковид-19 и на 40 души, които не са били инфектирани по време на изследването, траяло към година.

През този интервал е открито, че 82,2 на 100 от прекаралите тежко инфекцията, страдат от дълъг Ковид спрямо едвам 53,9 на 100 от пациентите с умерено заболяване. Оказало се също, че пациентите в дълъг Ковид са образували по-малко IgM и IgG3 антитела по време на инфекцията спрямо тези, прекарали я по-леко.

Специалистите са открили и други рискови фактори, както и че пациенти с астма или по-възрастните пациенти са по-склонни да страдат от дълъг Ковид.

Авторите на проучването комбинират всички тези фактори и основават канара на рисковите фактори, която изпитват върху други 395 пациента с Ковид-19. Установява се, че точността на скалата варира според от разнообразието на факторите, само че като цяло е ефикасен инструмент за прогнозиране на вероятността от пост-Ковид синдром.

Авторите означават, че скалата е използвана едвам след преболедуване. Предстои да се открива за какво хората развиват пост-Ковид синдром и кои хора са изложени на по-висок риск от него след заразяване, добавя Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 30224  Благоевград мина пика на заболеваемост от COVID-19 Благоевград мина пика на заболеваемост от COVID-19  Област Ямбол мина в лилавата зона по разпространяване на ковид Област Ямбол мина в лилавата зона по разпространяване на ковид  Епидемиолог: Ще стане ужасно, в случай че Китай отвори границите си Епидемиолог: Ще стане ужасно, в случай че Китай отвори границите си
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР