Изследователи от университета на Линшьопинг, Швеция, са създали електропроводима почва,

...
Изследователи от университета на Линшьопинг, Швеция, са създали електропроводима почва,
Коментари Харесай

Създадоха почва, която ускорява развитието на растенията

Изследователи от университета на Линшьопинг, Швеция, са основали електропроводима почва, която разрешава електрическо стимулиране на кореновата система на културите и форсира растежа им, написа сп. " Протоколи на Американската академия на науките ".

Специалистите са създали електропроводим субстрат за хидропонно развъждане, наименуван иСойл (eSoil). Направените опити са посочили, че при електрическа стимулация растежът на разсади ечемик, отглеждани в субстрата, се форсира с 50 % в границите на 15 дни.

Учените употребяват целулоза, смесена с електропроводим полимер. Системата изразходва малко сила и не е под високо напрежение, прилагано в предходни проучвания за стимулиране на корените.

При хидропониката - технология за развъждане на растения в изкуствена среда без почва, те получават всички нужни хранителни субстанции от специфичен разтвор, като корените им са прикрепени към субстрата. Сред културите, които към този момент се отглеждат по този метод, са марули, билки и някои зеленчуци. Това нормално не се ползва при зърнените култури, с изключение на когато се употребяват като фураж. Въпреки това резултатите от проучването сочат допустимо решение за продоволствената сигурност, прецизира Българска телеграфна агенция.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР