Изследователи от Тасмания са с една стъпка по-близо до разбирането

...
Изследователи от Тасмания са с една стъпка по-близо до разбирането
Коментари Харесай

Защо жените са по-склонни да развият болестта на Алцхаймер?

Изследователи от Тасмания са с една стъпка по-близо до разбирането на аргументите, заради които дамите са по-склонни да развият заболяването на Алцхаймер. Наскоро те разгласиха резултатите от проучването си в списание Neurology.

Професорите Джейн Алти и Ейдън Биндоф от Центъра за проучване и образование по деменция " Уикинг " към Тасманийския университет са управлявали екип от откриватели, с цел да открият дали когнитивният запас (образование и коефициент на интелигентност) забавя възрастовото утежняване на когнитивните качества еднообразно при мъжете и дамите.

" Знаем, че при дамите честотата на заболяването на Алцхаймер, поправена по отношение на възрастта, е по-висока от тази при мъжете, само че аргументите остават неразбираеми. Това не е обвързвано просто с концепцията, че дамите живеят по-дълго от мъжете ", споделя професор Алти.

" Един от хипотетичните фактори, които оказват въздействие е, че в предишното дамите са имали по-малък достъп до обучение и заради това може да са натрупали по-малък когнитивен запас. "

Когнитивният запас се отнася до способността за буфериране на последствията от физическите промени в мозъка, тъй че те да не оказват директно влияние върху функционалностите.

" Хората, които са развили по-висок когнитивен запас през живота си (чрез повече обучение и други когнитивно стимулиращи действия като претовареност и хобита), нормално не демонстрират толкоз изразено утежняване на функционалностите на паметта и мисленето ", споделя професор Алти.

Изследователите мерят когнитивния запас благодарение на общия брой на годините на обучение и посредством премерване на коефициента на просветеност, като получават достъп до данните посредством Тасманийския план за здрав мозък (THBP) на Центъра Уикинг.

THBP е дълготрайно кохортно изследване, в което вземат участие здрави австралийци на възраст 50-80 години без когнитивни увреждания, почнало преди към 10 години.

Целта на THBP е да се откри дали университетското обучение в по-късен стадий от живота понижава обвързвания с възрастта когнитивен крах и доста понижава риска или забавя появяването на деменция.

За задачите на изследването на професор Алти са оценени данни от 562 участници (383 дами и 179 мъже).

Резултатите от изследването демонстрират, че когнитивният запас, измерен посредством коефициента на просветеност, умерено въздейства върху стръмността на обвързвания с възрастта когнитивен крах при мъжете, само че не и при дамите.

" Мъжете с по-висок оценен коефициент на просветеност имаха по-малко бърз (по-малко стръмен) възрастов когнитивен крах, в сравнение с техните връстници с по-нисък коефициент на просветеност - това е, което чакахме ", споделя професор Алти.

" Не наблюдавахме обаче същите защитни резултати при дамите - тъй че тези с по-висок когнитивен запас намаляваха в тестванията си за памет и мислене с напредването на възрастта със същата скорост като дамите с по-нисък когнитивен запас. "

Резултатите от изследването демонстрират също, че образованието не въздейства значително върху когнитивните траектории нито при мъжете, нито при дамите.

" Резултатите от изследването не наподобява да поддържат хипотезата, че историческите разлики сред половете при достъпа до обучение способстват за по-високата периодичност на заболяването на Алцхаймер при дамите.

" Те обаче демонстрират, че има характерни за пола резултати от когнитивния запас, като мъжете се възползват повече - това акцентира, че по-нататъшните научни проучвания би трябвало да правят оценка мъжете и дамите поотделно, когато се изследва по какъв начин най-добре да защитим хората от заболяването на Алцхаймер и обвързваното с възрастта когнитивно утежняване ", сподели професор Алти.

Изследването " Специфични за пола защитни резултати на когнитивния запас върху обвързваното с възрастта утежняване на когнитивните качества: 5-годишно проспективно кохортно изследване " е оповестено в Neurology.

Източник: Medical Xpress

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР