Изследователи от стартъпа за изкуствен интелект Hugging Face си сътрудничат

...
Изследователи от стартъпа за изкуствен интелект Hugging Face си сътрудничат
Коментари Харесай

Могат ли големите AI модели да се превърнат в екологичен проблем?

Изследователи от стартъпа за изкуствен интелект Hugging Face си сътрудничат с Carnegie Mellon University и откриват, че генерирането на изображение благодарение на изкуствен интелект, без значение какви са те, има въглероден отпечатък, еднакъв на този при зареждането на смарт телефон, написа Engadget.

В същото време откривателите виждат, че генерирането на текст, без значение дали става въпрос за диалог с чатбот или за писане на есе, изисква доста по-малко сила от генерирането на фотоси. Количествено текстът, генериран от изкуствен интелект, има потребност от толкоз сила, колкото и зареждането на смарт телефон до едвам 16% от цялостния заряд.

Изследването не преглежда единствено генерирането на изображения и текст от стратегии за машинно образование. Изследователите са анализирали общо 13 задания, вариращи от обобщаване до систематизиране на текст, и са измерили създаденото количество въглероден диоксид. За да бъде изследването заслужено и наборите от данни разнородни, те разясняват, че са провели опитите с 88 разнообразни модела, употребявайки 30 набора от данни. За всяка задача откривателите са пуснали 1000 подсказки, до момента в който са събирали " въглероден код ", с цел да измерят както употребяваната сила, по този начин и отделяния въглерод по време на обмена.

Констатациите акцентират, че най-енергоемките задания са тези, които изискват от модела на изкуствения разсъдък да генерира ново наличие, без значение дали става въпрос за генериране на текст, съкращаване, основаване на надписи или изображения. Генерирането на изображения е класирано преди всичко по количеството излъчвания, които генерира, а класифицирането на текст - като минимум енергоемката задача.

Изследователите приканват учените и практиците, занимаващи се с машинно образование, да бъдат „ транспарантни във връзка с естеството и въздействието на своите модели, с цел да дадат опция за по-добро схващане на тяхното влияние върху околната среда ". Въпреки че това равнище на ползване на сила от AI моделите може да не наподобява ужасно, размерът на излъчванията, свързани с технологията, като се има поради какъв брой известна е тя към този момент, елементарно може внезапно да скочи. В пика на своята известност ChatGPT да вземем за пример е имал до 10 милиона консуматори дневно, а през днешния ден - 100 милиона дейни консуматори месечно.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР