Изследователи от Принстънския университет са намерили начин да направят реактора

...
Изследователи от Принстънския университет са намерили начин да направят реактора
Коментари Харесай

Учени от Принстън направиха нова крачка към безопасен ядрен синтез

Изследователи от Принстънския университет са намерили метод да създадат реактора за нуклеарен синтез токамак по-безопасен, употребявайки за изолираност бор на прахуляк. Думата „ токамак “ (съкр. от съветския израз „ ТОроидальная КАмера в МАгнитных Катушках “) е пробно устройство с тороидална форма, т.е. сходна на кравай, в което се основава и удържа високотемпературна плазма.

Главната цел на провежданите опити е да се реализира управляем термоядрен синтез, който е един от най-перспективните бъдещи енергийни източници.

Новото проучване се появява в списанието Nuclear Fusion и идва от Принстън, по тъкмо от Принстънската лаборатория по физика на плазмата (PPPL).

Токамак, като големият реактор, който следващата година ще доближи температура от 200 милиона градуса по Целзий в Китай, е плазмен реактор за нуклеарен синтез, където извънредно гореща, заредена плазма се върти и генерира на практика неограничена сила.

Изследването в Принстън преглежда метода, по който бор на прахуляк може да предотврати един от главните дефекти на съществуващата технология на плазмения реактор.

Плазмата е летлива и частиците, които се откъснат от горещият като слънце плазмен поток, влияят с материалите, които построяват токамака. Това стопира реакцията на плазмения синтез, защото температурата бързо пада отвън ефикасната зона, само че по-важното е, че това е ужасно рисково за самия реактор и всичко към него.

Екипът на PPPL открива, че покриването с бор в действителност оказва помощ да се поддържа плазма в вярното положение за реализиране на реакция, само че съществуващият способ е прекомерно рисков. Ядрените учени употребяват газ диборан, който е формиран от бор и взривоопасен водород с формула В2Н6. За да го употребяват, учените би трябвало да спрат токамаците изцяло, да вкарат газа и по-късно още веднъж да изоставен заради огромната заплаха от запалването му. В PPPL считат, че би трябвало да има по-добър метод.

За да създадат процеса по-безопасен, само че и да запазят неговата успеваемост, учените от лабораторията в Принстън вършат опит да употребяват чист бор и бор нитридни прахове. Праховете са инертни, което значи, че не реагират с нищо и не се възпламеняват.

Изследователите ползвали праховете, като ги инжектират в токамака, до момента в който той работи, което е различен способ за възстановяване на съществуващият с потреблението на газ диборан. След като влезе вътре, прахът работи по същия метод, както и газът: поддържа температурата в зоната с висока продуктивност, което поддържа плазмата по-стабилна и предотвратява изстъргването на страните на камерата на токамака.

Използването на прахуляк също може да помогне на учените да развият по-прости и по-безопасни форми на плазмени реакции, наречени плазми с ниска компактност. Тези плазми могат да бъдат следени по-безопасно и могат да бъдат по-непосредствена практична форма на реактор за потребление в енергийния бранш. Когато плазмената реакция се смята за много рискова и пробна, да има каквито и да било варианти е метод да се привлекат повече откриватели и средства в борбата и да се отвори полето за нови хрумвания.

И защото учените могат просто да употребяват повече прахуляк, когато им е нужен, екипът на PPPL има вяра, че проучванията му също имат огромни последици за потреблението при типичен термоядрени реактори, при които непрекъснатото продължение на работата е жизненоважно за всяка версия, която би могла да се употребява в дълготраен проект. Водещият академик доктор Робърт Лунсфорд споделя в известие за медиите от Принстън:

„ Това е един метод да стигнете до стационарна машина за синтез. “ С други думи, това е стъпка към „ светия граал “ на енергетиката.

Лабораторията по физика на плазмата в Принстън е държавно спонсорирана национална лаборатория от категорията на Аргон, Ферми и Лос Аламос. Министерството на енергетиката на Съединени американски щати подтиква тези лаборатории, като главното място, където се случват нововъведенията в Съединени американски щати. Ако на практика термоядрен реактор бъде изобретен, то това най-вероятно ще пристигна точно от една от тези лаборатории.

Публикувано в списание Popular Mechanics.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР