Изследователи от Клиниката в Кливланд (САЩ) към ново изследване на

...
Изследователи от Клиниката в Кливланд (САЩ) към ново изследване на
Коментари Харесай

Първата ваксина срещу рак на гърдата започва клинични изпитания

Изследователи от Клиниката в Кливланд (САЩ) към ново проучване на ваксина против тройно-негативен рак на гърдата. Това е най-агресивната и рискова форма на болестта.

Тройно-негативният рак на гърдата (ТНРГ) се отличава от другите типове рак на млечната жлеза по това, че няма биологични характерности, които нормално се поддават на хормонална и таргетна терапия.
 Канадски учени тестват революционна противоракова ваксина Канадски учени тестват революционна противоракова ваксина
Имунолози от университета в Монреал направиха първите лабораторни проби с неповторим противораков препарат, който има за цел освен да...

Макар че визира към 15% от всички случаи на рак на гърдата, ТНРГ е виновен за високата смъртност от рак на гърдата и неговите рецидиви.

„ Надяваме се, че това проучване ще докара до поява на голям брой качествени тествания на успеваемостта на имунизацията против този доста нападателен вид рак на гърдата – доктор Томас Бъд (G. Thomas Budd) от Клиниката в Кливланд. – В дълготрайна вероятност се надяваме, че това ще стане същинска профилактична ваксина, която ще се ползва при здрави дами, с цел да предотврати развиването на тройно-негативен рак на млечната жлеза. “

Първата фаза на клиничните изпитвания ще дефинира оптималната търпима доза от имунизацията за пациентки с ТНРГ в ранен етап, както и ще характеризира и усъвършенства имунния отговор на организма.

Американската комисия по храните и медикаментите (FDA) неотдавна е одобрила ново приложение за проучване на имунизацията, което разрешава на Клиниката в Кливланд и нейния сътрудник Anixa Biosciences, Inc. да пристъпят към тестванията.

Експерименталната ваксина е ориентирана към характерен лактационен протеин, алфа-лакталбумин, който след интервала на кърмене не се открива в естествените стареещи тъкани. Въпреки това той участва в множеството случаи на тройно- негативен рак на гърдата.
 13-годишни девойки са включени за имунизация против рак на маточната шийка 13-годишни девойки са включени за имунизация против рак на маточната шийка
Правителството утвърди промени в Националната стратегия за първична профилактика на рака на маточната шийка в България 2012-2016 година, с ко...

Активирането на имунната система против този " неудобен " белтък обезпечава имунна отбрана против зараждащи тумори на гърдата, които провокират появяването на алфа-лакталбумин в тъканите. Ваксината съдържа и адювант, който задейства вродения имунен отговор, позволявайки на имунната система да реагира на зараждащи тумори и да предотвратява растежа им.

Работата на учените се основава на, което е открило, че активирането на имунната система против белтъка алфа-лакталбумин е безвредно и дейно за попречване на тумори на млечната жлеза при мишки. Изследването е открило също, че еднократната имунизация може да предотврати появяването на тумори на млечната жлеза при мишките, а също да потисне растежа на към този момент съществуващи тумори.

В новото проучване, финансирано от отбранителното министерство на Съединени американски щати, ще вземат присъединяване сред 18 и 24 пациентки, които са приключили лекуване на ранен етап на ТНРГ през последните три години и в този момент нямат тумори, само че имат висок риск от рецидив.

В хода на тестванията участничките ще получат три ваксини с период от две седмици и ще бъдат следени прецизно за странични резултати и имунен отговор. Очаква се проучването да завърши през септември 2022 година.

Изследователите чакат в идващите тествания да вземат присъединяване здрави дами с висок риск от развиване на рак на гърдата, които са решили да се подложат на доброволна двустранна мастектомия (отстраняване на млечните жлези), с цел да понижат този риск. Обикновено такива дами имат разновидности в гените BRCA1 или BRCA2 и затова са подложени на риск от развиване на ТНРГ или имат висок фамилен риск от всевъзможни форми на рак на млечната жлеза.
 Учените се връщат към бактериалната ваксина от XIX в. за лекуване на рак Учените се връщат към бактериалната ваксина от XIX в. за лекуване на рак
В търсене на лек против рак учените се връщат към бактериалната ваксина, създадена в края на XIX век. По предварителни данни се очакв...

„ Тази тактика на имунизиране може да бъде приложена към други видове тумори – отбелязва основният основател на имунизацията доктор Винсент Туохи (Vincent K.Tuohy) от Клиниката в Кливланд. – Нашата стратегия за транслационни проучвания е съсредоточена върху създаването на ваксини, които предотвратяват болести, с които дамите се сблъскват с възрастта, такива като, на яйчниците и ендометриума. В случай на триумф тези ваксини може да променят нашите способи за битка с рака при възрастните и да усилят продължителността на живота по същия метод, както и програмата за имунизиране при децата. “
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР