Изследователи от Калифорния заснеха изключително рядък вид дълбоководна риба в

...
Изследователи от Калифорния заснеха изключително рядък вид дълбоководна риба в
Коментари Харесай

Заснеха изключително рядък дълбоководен „дракон“

Изследователи от Калифорния снимаха извънредно необичаен тип дълбоководна риба в залива Монтерей. На пръв взор този мъник наподобява на блестяща бронзова пура, потъваща надолу с главата, само че трепканията на опашката му издава действителната му същина.

Малкият бронзов красавец в действителност е риба змей ( Bathophilus flemingi ). Нещо повече – това е най-редкият тип дълбоководни риби в залива Монтерей.

„ За последните три десетилетия, през които учим дълбоководните региони и в границите на които сме снимали повече от 27 600 часа видео, сме откривали този съответен тип едвам четири пъти “, пишат откривателите.

Сегашните фрагменти са снимани по време на скорошна експедиция на „ Уестърн Флайър “ – огромен транспортен съд на Аквариума в залива Монтерей (MBARI - Monterey Bay Aquarium Research Institute), от който учените пускат отдалечено пилотирани апарати, предопределени да изследват океанските дълбини.

В този съответен случай видеото е снимано на към 300 метра дълбочина, само че по всичко проличава, че задачата на рибата змей е била да се гмурне още по-надълбоко.

Рибите змей са извънредно опитни плувци, както и сами можете да се убедите от фрагментите на MBARI. Когато ловуват обаче, те дебнат безшумно в тъмното и изчакват своята плячка.

Въпреки че Bathophilus flemingi е затрупан с блестящи бронзови люспи, другите типове не са чак толкоз цветни. Всъщност някои риби дракони са оцветени с някои от най-черните цветове, които откриваме в природата.

Когато се „ ухилен “, тези хищници разкриват своите извънредно остри зъби. Някои даже са още по-зловещи - техните очи сияят със характерен червен цвят. Други пък употребяват биолуминисцентни „ риболовен въдици “, прикрепени за брадичката им, с чиято помощ примамват своята плячка.

В съпоставяне със своите роднини Bathophilus flemingi наподобява напряко сладка и цветна. Но всичко това е разследване от нашата лична вероятност. Ако отстраним светлината от безпилотния уред, нейната бронзова кожа евентуално ще стартира да всмуква сините дължини на вълната и рибката ще стане съвсем невидима. Тя рядко доближава повече от 16 см дължина, което значи, че тя на процедура се трансформира в игла в купа сено.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР