Изследователи от Илинойския университет в Урбана-Шампейн са открили, че растенията

...
Изследователи от Илинойския университет в Урбана-Шампейн са открили, че растенията
Коментари Харесай

Откриха говорещи домати: как враговете и приятелите влияят на комуникацията им

Изследователи от Илинойския университет в Урбана-Шампейн са разкрили, че растенията употребяват химични субстанции, наречени летливи органични съединения (ЛОС), с цел да споделят между тях и с околната среда, оповестява Illinois IGB.

Проучването е открило, че доматените растения отделят разнообразни типове и количества ЛОС според от това, дали са нападнати от гъсеници и имат ли потребни гъбични асоциации.

Учените откриват, че доматени растения, подложени на нахлуване от гъсеници, отделят летливи органични субстанции, които притеглят насекоми-хищници към гъсениците. По този метод самите растения се пазят от гъсеници. Изследователите също по този начин устанояват, че доматените растения с потребни гъбични асоциации отделят по-малко летливи органични субстанции, в сравнение с растенията без такива асоциации. Това допуска, че гъбичките могат да обезпечат на растенията известна отбрана против вредители.

Освен това, в хода на изследването откривателите откриват, че сортовете домати, отглеждани в домашни условия, отделят повече летливи органични съединения, в сравнение с хибридните сортове домати. Това допуска, че репродуктивните домати могат да бъдат по-устойчиви на...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР