Изследователи надникнаха 800 години назад в историята и достигнаха до

...
Изследователи надникнаха 800 години назад в историята и достигнаха до
Коментари Харесай

Сушата е подпомогнала рухването на древните маи, сочи ново изследване

Изследователи надникнаха 800 години обратно в историята и доближиха до заключението, че Маяпан – културната и политическата столица на маите на полуостров Юкатан през 13. и 14. век сл. н.е. – евентуално е била погубена от суша.

Тази суша би следвало да е довела до цивилен спор, който, от своя страна, е провокирал политически колапс, споделят откривателите.

Освен че хвърля повече светлина върху историята на този античен народ, новото проучване извършва ролята и на самобитно предизвестие. А точно – по какъв начин изменението на климата може бързо да окаже напън даже и върху най-установените и процъфтяващи цивилизации.

„ Множество извори подсказват, че гражданският спор се е нараснал доста и генерализираното линейно моделиране свързва градските вълнения с изискванията на суша в интервала 1400 – 1450 година сл. н.е. “, пишат откривателите в своя теоретичен труд.

„ Ние считаме, че продължителната суша е засилила напрежението сред вражеските фракции, само че последвалите акомодации разкриват, че районът показва резистентност и политическите и икономическите структури на маите са оживели до контакта с европейците при започване на 16. в. сл. н.е.

Екипът базира изказванията си на голямо количество исторически данни, отдадени на измененията в популацията, употребяваните по това време храни и климатичните условия. Тези данни са подкрепени от нов разбор на човешки, който си слага за цел да открие следи от травматични пострадвания (които от своя страна сочат към конфликт).

Снимка: Frank Montejo / Shutterstock

Възникват корелации сред засилващите се дъждове и нарастването на популацията в региона, както и сред последвалото им понижаване и нарастването на споровете. Продължителната суша в интервала 1400 – 1450 година сл. н.е. най-вероятно е довела до изоставянето на Маяпан, споделят откривателите.

Липсата на вода евентуално е засегнала земеделските практики и комерсиалните пътища, което се е отразило доста на метода на живот на хората в града. Храната ставала все по-оскъдна, а обстановката се е влошавала – хората или умирали,, или се разпръсквали.

Преместването на хората в други елементи на полуостров Юкатан, в това число в процъфтяващите  крайбрежни градове и политически самостоятелните селища, оказва помощ на културата на маите да оцелее и след рухването на Маяпан. Освен това съществуват малко доказателства за какъвто и да било спор сред тези райони преди идването на испанците.

Това демонстрира, че хората са съумели да се приспособяват добре към смяната в околната среда. Адаптацията обаче не е решение на казуса, споделят откривателите. Днес същите тези райони, както и останалата част от света, са изправени за следващ път пред климатична рецесия.

Изследването е оповестено в Nature Communications.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР