Изследователи на НАСА съобщиха, че са открили две екзопланети, подобни

...
Изследователи на НАСА съобщиха, че са открили две екзопланети, подобни
Коментари Харесай

НАСА откри две подобни на Земята екзопланети

Изследователи на НАСА оповестиха, че са разкрили две екзопланети, сходни на Земята, на разстояние 33 светлинни години, които биха могли да бъдат идеални за следващи атмосферни наблюдения, заяви Юнайтед прес интеренешънъл, представена от Българска телеграфна агенция.

Планетите, разказани като скалисти суперземи, обикалят към алено джудже покрай Слънчевата система, само че се счита, че и двете са прекомерно горещи, с цел да поддържат живота, какъвто познаваме. Те са открити с орбиталния телескоп TESS –(Transiting Exoplanet Survey Satellite). Планетите са на 33 светлинни години от нас - едни от най-близките скалисти екзопланети, откривани до момента.

" И двете планети се подреждат в топ 10 на претендентите за атмосферно характеризиране измежду всички открити до момента сходни на Земята екзопланети ", съобщи Пат Бренън, началник на Програмата за проучване на екзопланети на НАСА.

Планетата HD 260655 b е 1,2 пъти по-голяма от Земята, а HD 260655 c е 1,5 пъти по-голяма от Земята. Те обикалят към звездата алено джудже HD 260655.

Изследователите считат, че температурите биха затруднили поддържането на живот. Температурата на планета В се пресмята на 816 градуса по Фаренхайт, а на планета С - на 543 градуса по Фаренхайт.

" Действителната температура зависи от съществуването и естеството на вероятните атмосфери ", сподели Бренън.

Бренън съобщи, че в този момент НАСА има преимуществото на галактическия телескоп " Джеймс Уеб ", който може да даде на откривателите доста по-добър взор върху екзопланетите. " Гигантският галактически телескоп " Джеймс Уеб ", който скоро ще даде първите си научни фотоси, може да изследва атмосферите на екзопланети - планети отвън нашата Слънчева система - в търсене на вода, въглеродни молекули и други съставни елементи ", изясни Пат Бренън.

" Научаването на повече за атмосферите на скалисти планети ще помогне на учените да схванат по какъв начин са се формирали и развили светове като нашия. " Откритието е направено от интернационален екип от астрономи, управителен от Рафаел Луке от Института по астрофизика в Андалусия и Чикагския университет.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР