Изследователи използваха звукови вълни, за да превърнат стволови клетки в

...
Изследователи използваха звукови вълни, за да превърнат стволови клетки в
Коментари Харесай

Как звуковите вълни могат да подпомогнат изграждането на нови кости

Изследователи използваха звукови талази, с цел да трансфорат стволови кафези в костни – в действителност незабравим пробив в областта на тъканното инженерство, който един ден ще помогне на пациентите да изградят нови кости, изгубени в резултат на раково или дегенеративно заболяване.

Иновативното лекуване със стволови кафези е дело на  Кралския софтуерен институт в Мелбърн (RMIT). То преодолява някои от най-големите провокации в сферата по изключително остроумен метод – посредством прецизната мощ на високочестотните звукови талази.

Тъканното инженерство е относително млада научна област, която има за цел да възвърне изгубените кости и мускули, употребявайки естествената дарба на тялото да се регенерира.

Проблемът е, че за тази цел са нужни огромни количества костни кафези, които, един път щом бъдат вградени в целевата област, да могат да процъфтяват.

До ден сегашен пробните процеси, които се пробват да трансформират възрастни стволови кафези в костни, употребяват комплицирано и скъпо съоръжение и имат проблеми с всеобщото произвеждане. Това прави необятното им разпространяване в клинични условия нереалистично.

В ново проучване, оповестено в научното издание Small, учените от RMIT демонстрират, че стволовите кафези, третирани с високочестотни звукови талази, се преобразуват в костни бързо и ефикасно.

Нещо повече – лекуването работи дейно при голям брой видове кафези, в това число стволови, извлечени от мастни (те се извличат от пациента по надалеч по-безболезнен начин).

Според доктор Ейми Гелми, една от участничките в изследването, този нов метод е по-бърз и по-простичък от останалите способи.

„ Звуковите талази понижават времето за лекуване, което нормално е належащо за извличането на стволовите кафези и превръщането им в костни, с няколко дни “, споделя тя.

Освен това методът „ не изисква специфични „ костно-индуциращи “ медикаменти и е изключително елементарен за използван върху стволови кафези “, добавя Гелми.

„ Нашето изследване открива, че този нов метод има огромен капацитет да бъде употребявано за отнасяне на стволовите кафези, преди те да бъдат или положени върху имплант, или инжектирани непосредствено в тялото за тъканно инженерство “, безапелационна е тя.

Самите звукови талази пък се генерират от на ниска цена устройство, основано от RMIT, което може да бъде употребявано за прецизното манипулиране на кафези, течности или материали.

Източник: Medical Xpress

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР