Изрично се забранава рекламата на генетично модифицирани храни(ГМО) и на

...
Изрично се забранава рекламата на генетично модифицирани храни(ГМО) и на
Коментари Харесай

Забраняват рекламите на ГМО продукти и ”вредни храни”

Изрично се забранава рекламата на генетично модифицирани храни(ГМО) и на храни, за които има нормативно въведени ограничавания за приложимост от деца, заяви Дир бг. Забраната се вкарва с нов Закон за храните, признат на първо четене от Народното събрание. Проектът е импортиран от Министерския съвет. В гласуването участваха 132 народни представители, от които 102 бяха " за ", 1 - " срещу ", а 29 се въздържаха. Намерението е новият закон да подсигурява " висока степен на отбрана на здравето и ползите на потребителите във връзка с храните и да обезпечи използването на правото на Европейски Съюз и националните ограничения в региона на храните ". Законът регламентира главните условия към пакетирането, етикетирането и рекламата на храните. Предвижда се информацията за храните, в това число информацията на етикета, да се показва на български език. Няма да се позволява в допълнение облепване на етикетиран артикул с информация, друга от първичната или по метод, който прикрива даже част от първичното етикетиране.
Въвежда се експлицитна възбрана за реклама на генетично модифицирани храни и на храни, за които има нормативно въведени ограничавания за приложимост от деца, чрез реклами или търговски известия, ориентирани към детска публика, в които вземат участие деца или показват деца, консумиращи тези храни. Въвежда се и възбрана по повод рекламирането на храни и питиета, съдържащи съставки и субстанции с хранителен или физиологичен резултат като мазнини, трансмастни киселини, сол и захар, които не дават отговор на условията за здравословно хранене.
Преди две години в кабинета " Борисов 2 " обмисляха въвеждане на налог " нездравословни храни ", подстрекател на който беше тогавашният здравен министър Петър Москов. Предвиждаше се данъкът върху " нездравословните храни " да е от 3 до 78%, като имитиращите сирене и кашкавал артикули да вземем за пример, които съдържат хидрогенирани растителни мазнини (трансмазнини), се оферираше да бъдат обложени с най-високата данъчна ставка. За първи път през днешния ден с новия закон се регламентират условията за търговия с храни от разстояние. Въвежда се регистрация на транспортните средства за превозване на храни от скотски генезис и на храни от неживотински генезис като брашно, самун, хлебни и сладкарски произведения. Регистрацията ще се удостоверява със стикер.
Ще бъде основан и обществен народен указател на бизнес операторите и обектите за произвеждане на бутилирани натурални минерални и изворни води и на обществен указател на пуснатите на пазара храни, за които способен орган е Министерство на здравеопазването. Създава се непрекъснат съвещателен съвет към министъра на опазването на здравето във връзка с признаването и стартирането на пазара на натурални минерални и изворни води. Със закона се вкарват процедури за регистрация или утвърждение на обекти за произвеждане, преправка и дистрибуция на храни. Компетентните органи на национално равнище ще са Българската организация по сигурност на храните /БАБХ/ и Регионалните здравни инспекции към Министерството на здравеопазването /за минерални и изворни води/. Предвижда се основаване на обществен народен указател на бизнес операторите и обектите за произвеждане, преправка и дистрибуция на храни, който БАБХ ще поддържа на интернет страницата си. Предвидено е и основаването на Национален съвет по храните като непрекъснат съвещателен орган, координиращ държавната политика в бранш " Храни ", с присъединяване на представители на всички заинтригувани страни. В закона е заложено повишение на размера на глобите, налагани за нарушаване на наредбите на закона.
Компетентният орган ще си затваря очите при разпределяне на стикери и цели региони може да останат без доставки, сподели при полемиките депутатът от Българска социалистическа партия Валери Жаблянов, представен от " Фокус ". Петър Петров от " Обединени патриоти " пък настоя Министерство на здравеопазването да следи състава и качеството на питателните добавки.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР