Изрична забрана да се рекламират ГМО храни и храни чрез

...
Изрична забрана да се рекламират ГМО храни и храни чрез
Коментари Харесай

Деца няма да рекламират ГМО храни, решиха депутатите на първо четене

Изрична възбрана да се популяризират ГМО храни и храни посредством реклами, в които вземат участие деца. Това одобриха депутатите на първо четене при разглеждане на Закона за храните.
Решението беше взето със 102 гласа " за ", 1 " срещу " и 29 " въздържал се ".
Забраната важи и за храни, за които има нормативно въведени ограничавания за приложимост от деца.
Аналогична възбрана се вкарва и по повод рекламирането на храни и питиета, които не дават отговор на условията за здравословно хранене, според настоящата нормативна уредба.
" Проектът на Закон за храните има за цел да подсигурява висока степен на отбрана на здравето и ползите на потребителите във връзка с храните, както и да обезпечи използването на правото на Европейския съюз и на националните ограничения в региона на храните за понижаване на сивия бранш при производството, преработката и дистрибуцията на храни ", написа в претекстовете.
Най-голямо противоречие с плана имаха по време на комисиите от Асоциацията на производителите на безалкохолни питиета в България се оповестиха изрично срещу законопроекта в частта му за " бутилирани води ".
Според тях законопроектът в тази част кардинално се разграничава от в началото оповестения вид, подсилен от тях.
Те показаха, че в частта " бутилирани води " съществува терминологично и смислово противоречие както с европейските дефиниции, по този начин и с настоящи правила на Закона за водите, което ще сътвори правна неустановеност и предпоставки за административен произвол.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР