Израелско семейство с 4 деца се изгуби на път за

...
Израелско семейство с 4 деца се изгуби на път за
Коментари Харесай

Спасителна акция: Израелско семейство с 4 деца бедства край Седемте рилски езера, търсят ги цяла нощ

Израелско семейство с 4 деца се изгуби на път за хижа „ Иван Вазов “ в Рила. Планинските спасители от Дупница ги избавиха от измръзване. Мъжът в фамилията е бил с травма на коляното, оповестява Струма бг.

Малко преди среднощ във вторник е получен сигнал в ПСС за изгубените туристи, които в следобедните часове тръгнали от Седемте езера към хижа „ Иван Вазов “. Израелците пристигнали със фамилния лек автомобил в България, като крайната им дестинация била най-старата хижа в страната. Оставили на паркинг в Паничище колата и във вторник следобяд потеглили пешком, стъмнило се и изгубили пътеката към хижата. Така се озовали под връх Темна соспа. Израелците не били уместно облечени за планински преход и две от 4-те деца на възраст от 7 до 12 година получили измръзване.

Сигналът за бедстващите туристи е подаден от израелското посолство в София. По телефона от избавителната работа в Дупница оповестиха: „ Получихме сигнала за бедстващи туристи малко преди среднощ и 5-има сътрудници незабавно поеха в акция по издирването им от региона на хижа „ Отовица “ над Самораново. Кирил Чолаков, Стойчо Джиков, Борислав Ранков, Златомир Огнянов и прокурор Емил Павлов поеха към планината от хижата, която е най-пряката начална точка за търсене в посочения регион. В 2,30 часа след среднощ израелското семейство е намерено под връх Крива соспа, на 2100 метра надморска височина. Бащата е бил с контузия на дясното коляно, което в допълнение основава проблем при напредването. „ Две от децата бяха с хипотремия, което можеше да е съдбовно за тях, в случай че бяха престояли още на мястото, където ги открихме”, обявиха от избавителната работа.

На измръзналите израелски жители са дадени горещи питиета и да облекат топли облекла. Веднага са превозени до хотел в центъра на Дупница. Спасителната акция е завършила към 5,00 часа през вчерашния ден сутринта. Пострадалите туристи не са търсили лекарска помощ.

Спасените туристи през вчерашния ден към 8,00 ч. сутринта са наели такси и са отпътували за курортното населено място Паничище, с цел да си вземат лекия автомобил.

Районът на Седемте езера е доста сложен при оказване на помощ на потърпевши фенове на планината. От две години има отпуснати средства от страната за създаване на избавителен център там, само че градежът му се бави. При сходна акция спасителите губят скъпо време, до момента в който се изкачат от Дупница до Седемте рилски езера или до х. „ Иван Вазов “, което може да се окаже съдбовно за нечий човешки живот.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР