Израелският президент атакува Бенямин Нетаняху след коментар на премиера относно

...
Израелският президент атакува Бенямин Нетаняху след коментар на премиера относно
Коментари Харесай

Израелският президент атакува Нетаняху за арабите в еврейската държава

Израелският президент нападна Бенямин Нетаняху след коментар на премиера по отношение на арабското малцинство в страната, че Израел " не е страна на всичките си жители ", осведомят локални медии.

По-малко от месец преди парламентарните избори на 9 април, на които Нетаняху се надява да завоюва с поддръжката на крайнодесни политици и гласоподаватели, министър председателят написа в Instagram: " Израел е страната на еврейския народ и единствено на него ".

Президентът на Израел Реувен Ривлин, който е дълготраен политически конкурент на премиера, не загатна името на министър-председателя, само че разкритикува " изцяло неприемливото изявление за арабските жители на Израел ".

" Няма първа класа жители и няма втора класа гласоподаватели . Ние всички сме равни в кабината за гласоподаване. Ние всички представляваме Кнесета (парламента) ", отвърна Ривлин.

Коментарът на Нетаняху се отнася до извънредно противоречив закон за " националната страна " , който беше прокаран през предходната година. В него се споделя, че единствено евреите имат право на самоопределяне.

Критици на закона сигнализират, че граничи със " сегрегация " на 1,8 милиона араби с израелско поданство , което е 1/5 от общото население.

Нетаняху е упрекван в демонизиране на израелските араби и при предходни предизборни акции, с цел да насърчи десните гласоподаватели.

В неделя министър председателят увери, че " няма проблем с арабските жители в Израел . Те имат равни права като всички нас и държавното управление на " Ликуд " влага повече в арабския бранш спрямо всички други държавни управления ", като има поради партията си.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР