Израелският премиер Бенямин Нетаняху е непреклонен – спиране на огъня

...
Израелският премиер Бенямин Нетаняху е непреклонен – спиране на огъня
Коментари Харесай

Нетаняху е непреклонен: Примирие с Хамас на този етап е невъзможно

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху е неотстъпчив – прекъсване на огъня в спора с " Хамас " към този момент няма да има. В изявление пред публицисти той отхвърли всякаква опция за помирение на този стадий, сравнявайки нападението на палестинското ислямистко придвижване против Израел от 7 октомври с исторически исторически събития като Пърл Харбър и 11 септември.

В понеделник вечерта Нетаняху направи значимо изявление пред медиите, чиято съществена цел беше да насочи безапелационното обръщение към вътрешната публика и интернационалната общественост, че при сегашните условия помирение в Газа няма по какъв начин да има.

" Точно както Съединени американски щати не се съгласиха на помирение след бомбардировката над Пърл Харбър, нито след терористичната офанзива от 11 септември, по този начин и Израел няма да се съгласи на прекъсване на бойните дейности с " Хамас " след ужасяващите офанзиви от 7 октомври ", сподели той, представен от ДПА.

" Призивите за помирение са апели Израел да се съобщи на " Хамас ", да преклони глава пред тероризма, пред варварството. Това няма да се случи. В Библията е казано, че има време за мир и време за война. Сега е време за война, война за общото ни бъдеще ", съобщи Нетаняху.

Той прикани всички цивилизовани нации да поддържат настояванията на Израел за неотложно и абсолютно освобождение на заложниците и за прокарването на ясна разграничителна линия сред цивилизованите и варварските сили.

" Време е всеки да реши на чия страна е ", уточни министър председателят, представен от Ройтерс.

Нетаняху добави, че Израел ще продължи с реализирането на желанието си да унищожи палестинската формация " Хамас ", оповестена за терористична организация от Съединени американски щати, Европейски Съюз, Израел, Англия, Канада и други страни.

Същата вечер пред публицисти приказваха и двама от министрите му, този на защитата Йоав Галант и на стратегическите въпроси Рон Дермер, които засегнаха малко по-различни въпроси.

Дермер разяснява връзките със свръхсилите, заявявайки, че координацията със Съединени американски щати в битката с " Хамас " е " без казус в историята " , само че добави, че в това време връзките с Русия са се усложнили.

Галант от своя страна съобщи, че единствените, които имат право да употребяват мощ на окупирания Западен бряг, са израелската войска и полиция. По този метод той отговори на рецензиите към Израел за осъществявано принуждение от еврейски заселници против живеещите там палестинци.

ПОЛОЖЕНИЕТО В ГАЗА съдебна експертиза ВЛОШАВА. МЕЖДУНАРОДНИТЕ КРИТИКИ СРЕЩУ ИЗРАЕЛ съдебна експертиза ОЖЕСТОЧАВАТ

На фона на непреклонността в изказванията на представителите на израелското управление, че помирение няма да има, се ускоряват недоволството и рецензиите в интернационален проект против метода, по който Израел води войната против " Хамас " в линията Газа.

Тежки обвинявания насочи ръководителят на Службата на Организация на обединените нации за подкрепяне на палестинските бежанци (УНРВА) Филип Лазарини, който предизвести Съвета за сигурност на Обединените народи, че палестинците в обсадения анклав са подложени на наложително разселване и групово наказване.

По думите на Лазарини наложеното в края на предходната седмица информационно затъмнение в Газа е ускорило разпадането на публичния ред там и предизвести, че в случай че този развой се задълбочи още, за Организация на обединените нации ще стане " извънредно мъчно, в случай че не и невероятно " да продължи да работи в Газа.

В петък вечерта, когато предприе нахлуване, с цел да преследва бойците на " Хамас ", които съгласно еврейската страна се крият в лабиринт от тунели под град Газа, Израел още веднъж прикани мирното население да се изтегли от северната към южната част на линията Газа.

КАКВА Е ТАКТИКАТА НА ИЗРАЕЛ ПРИ НАСТЪПЛЕНИЕТО В ГАЗА

Израелските сили целеустремено настъпват с по-бавни темпове от предстоящото в офанзивата против Газа, а една от аргументите за това е, че те въпреки всичко желаят да запазят опцията за договаряне на освобождението на над 200 заложници, държани от бойците на " Хамас ", споделиха пред Ройтерс военни експерти.

Сравнително внимателния метод в дейностите си, който Израел демонстрира в първите дни от сухопътната интервенция против Газа, мощно се разграничава от масираните триседмични бомбардировки над палестинския анклав преди този момент, както и от предходни негови офанзиви в Газа.

Войските към този момент заобикалят гъсто застроените градски региони, което приказва за това, че от една страна, Израел е подготвен за продължителна битка на безсилие с управлението на " Хамас ", само че от друга, дава знак, че си оставя малка врата за освобождение на заложниците, споделиха на Ройтерс трима израелски източници от региона на сигурността.

Нетаняху съобщи предходната седмица, че освобождението на заложниците е " неразривна част " от военната задача на Израел в Газа. " Хамас " към този момент пусна на независимост няколко цивилни от 239-те заложници, за доста от които се допуска, че са държани в гъстата мрежа от тунели под Газа.  Същевременно израелските сили съумяха да освободят пленена от " Хамас " израелска военнослужеща, заяви армията.

С по-бавното си нахлуване израелските сили се надяват и да подсигурят фланговете на Израел и да принудят бойците на " Хамас " да излязат от тунелите и гъсто застроените градски елементи и да се изправят против израелската войска навън, където елементарно ще бъдат премахнати, сподели пред Ройтерс представител на израелското командване, поискал анонимност.

Засега израелската войска не дава формален коментар по въпросите, свързани с тактиката на интервенцията в Газа.

БИТКА ЗА ВСЕКИ САНТИМЕТЪР

" Сантиметър по сантиметър, метър по метър, опитваме се да избегнем жертвите и да убием колкото се може повече терористи ", съобщи пред кореспонденти Амос Ядлин, някогашен шеф на израелското военно разузнаване.

Масираният боен отговор на Израел против " Хамас " беше провокиран от нападението на палестинското придвижване на 7 октомври против Южен Израел, при което бяха убити 1400 души, най-вече мирни поданици – ден, който ще бъде запомнен като най-кървавият в 75-годишната история на Израел.

В идващите три седмици след офанзивата Газа беше подложена на бомбардировки, при които по данни на ръководеното от " Хамас " министерство на опазването на здравето в анклава са починали 8000 души, измежду които над 3000 деца, а снабдяването на палестинската територия с снабдяване, гориво и медикаменти беше прекратено.

Ръководството на " Хамас " разгласи, че прекратяването на огъня е изискване да бъдат освободени заложниците, които съгласно Израел включват жители с паспорти на 25 разнообразни страни.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР