Израелският министър на отбраната Йоав Галант обяви пълна обсада на

...
Израелският министър на отбраната Йоав Галант обяви пълна обсада на
Коментари Харесай

Лицето на ужаса в Израел: Разкази за убити, отвлечени и изчезнали

Израелският министър на защитата Йоав Галант разгласи " цялостна блокада " на линията Газа. По думите му, нареждането е " без електричество, без храна, без гориво ". Спряно е и водоподаването. Израел управлява въздушното пространство над линията, както и нейното крайбрежие, в това число има право да лимитира достъпа на артикули през граничните пунктове.

Сигнали за въздушна паника прозвучаха по обяд в Тел Авив, Йерусалим и други елементи на страната. Съобщава се за минимум три детонации в региона на Йерусалим, само че не излиза наяве дали градът е бил изумен. В третия ден от войната сред Израел и Хамас, жертвите са минимум 1200, ранените най-малко 5000.

В съботния ден към 3000 души - най-вече младежи, се събират в пустинята Негев за музикалния фестивал " Супернова ".



Мястото е до Кибуц Реим - единствено на няколко километра от линията Газа. Докато младежите танцуват, ненадейно от небето се спускат десетки парапланеристи. Оказват се бойци на палестинската формация Хамас, пристигнали, с цел да нападат присъстващите на събитието.

Израелската медия " Йедиот Ахронот " популяризира фрагменти, запечатали последвалия смут. Стотици хора под паника бягат в опит да се спасят. Чуват се писъци и изстрели. На част от фрагментите се вижда по какъв начин патрони покосяват израелски младежи. На други - по какъв начин бойците на Хамас отвличат хора. Палестинската формация удостовери, че държи в плен минимум 100 души. Когато израелската войска доближава до мястото, гледката е смразяваща - убити са минимум 260 души.



Сред изчезналите е и 20-годишната Шани Лоук - с израелско и немско поданство. Майка ѝ разгласява обезверен апел за повече информация, откакто вижда смразяващо видео, с полуголо момиче, на което по татуировките разпознава щерка си. Сцената демонстрира безжизненото ѝ тяло, заобиколено от въоръжени мъже, които повтарят " Аллах Акбар ".

" Дъщеря ми Шани Никол Лоук, която е с немско поданство, беше отвлечена в южната част на Израел от палестинската формация Хамас. Получих видео, на което я разпознах - безжизнена в кола, дружно с палестинци, пътуващи към линията Газа. Ако имате каквато и да е информация или можете да ни помогнете - апелирам ви, направете го ", сподели майката на момичето Рикарда Лоук.

Отвлечени хора има на доста места. Семейството на Йони Ашер също е в неопределеност. Съпругата му Дорон и двете им дъщерички - на 2 и на 5 години били в дома им в кибуца Нир Оз, покрай линията Газа. Жена му се обадила и споделила, че в къщата им са нахлули терористи. След това връзката прекъснала.

" Обръщам се към Хамас - апелирам ви, не ги наранявайте. Не наранявайте дребни деца, не наранявайте дами. Вземете мен вместо тях, подготвен съм да дойда ", прикани Йони Ашер.



Израел активизира над 300 000 резервисти. Ожесточени сражения сред израелската войска и палестински бойци се водеха на най-малко 8 места в страната. По обяд Тел Авив заяви, че си е върнал контрола върху всички погранични селища, атакувани от Хамас.

Не стопират и масираните удари против линията Газа. Израелски Военновъздушни сили оповестяват, че през миналата нощ са поразили над 500 цели. По данни на Организация на обединените нации, минимум 123 000 палестинци са се евакуирали към вътрешността на територията. Два милиона и 300 хиляди живеят в Ивицата Газа, което я прави една от най-гъсто обитаемоте територии в света.

" Десетки ракети поразиха хората в съня им. Нямаше никакво предизвестие. Станах от леглото и просто започнах да търча по улицата. Валяха ракети ", сподели Раед Абу Азия, гражданин на Газа.

" Искат да унищожат целия ни квартал ", уточни Мухаммад Абу Заитер.



Израелският министър председател Нетаняху подреди да бъде спряно електроподаването към Газа. Според Организация на обединените нации, единствената електроцентрала в района има гориво за още единствено няколко дни, по-късно се чака хората там да останат без ток. Болниците мъчно смогват да поемат хилядите ранени.

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации се събра на изключително съвещание поради ескалацията в Близкия изток. Почти всички страни-членки осъдиха нападението на палестинската формация Хамас, само че до взаимна декларация по този начин и не се стигна. Съединените щати оповестиха, че изпращат самолетоносача " Джералд Форд " и ударна група военни кораби в Източното Средиземноморие.

Иран отхвърли да е забъркан в нападенията против Израел, само че изрази поддръжката си към палестинската страна в спора. Преди това от Хамас твърдяха, че военното им крило си е сътрудничило с Иран, за реализирането на офанзивата. В неделя подкрепяната от Техеран ливанска шиитска формация Хизбула също изстреля ракети против Израел, а в отговор от Тел Авив нанесоха въздушни удари.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР