Израелският министър на отбраната Авигдор Либерман подаде оставка в знак

...
Израелският министър на отбраната Авигдор Либерман подаде оставка в знак
Коментари Харесай

Израелският военен министър подаде оставка заради примирието в Ивицата Газа

Израелският министър на защитата Авигдор Либерман подаде оставка в символ на митинг против постигнатото помирение с бойците от Ивицата Газа, заяви Би Би Си.
 Над 80 ракети изстреляха от Ивицата Газа към Израел
Примирието беше оповестено едностранно от Хамас късно нощес след сериозна ескалация на спора. 

Осем души починаха в понеделник и вторник, откакто от Газа към Израел бяха изстреляни 460 ракети, а Израел отговори със 160. 

Либерман определи постигнатото помирение като " капитулация пред терора " и прикани за предварителни избори. 

В Газа прекратяването на огъня беше показано от Хамас като победа. В Израел пък се организираха митинги поради " неналичието на дейности от страна на израелското държавно управление " за справяне със опасността от ракетен обстрел от Газа.

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху отбрани решението за преустановяване на огъня, като уточни, че " при изключителни обстановки, когато се вземат решения, значими за сигурността, обществото не може постоянно да бъде осведомено за съображенията, които би трябвало да се скрият от врага ". 

Оставката на Либерман доста отслабва консервативното съдружно държавно управление на премиера Бенямин Нетаняху, считано за най-дясното в историята на Израел, и може да докара до предварителни избори, защото откакто партията на военния министър " Израел бейтену " ( " Нашият дом Израел " ) напусне обединението, Нетаняху остава с нежно болшинство в Кнесета, където " Израел бейтену " има петима депутати, отбелязва Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Сега Нетаняху може да разчита на 61 депутати в 120-местния парламент, година преди идващите постоянни избори.

Военният министър настояваше за доста по-твърд израелски отговор на най-интензивния ракетен обстрел против Израел след 50-дневната война през 2014 година Той сподели, че е изрично срещу разрешението, обещано предходната седмица от Израел на Катар, за даване на помощ на стойност 15 млн. $ на Газа.

Оставката на Либерман влиза в действие след 48 часа откакто я подаде документално.

Пред публицисти Либерман сподели, че по този начин " страната си купува успокоение в кратковременен проект с цената на съществени вреди за националната сигурност в дълготраен проект ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР