Израелският кабинет заяви, че отхвърля едностранното признаване на палестинска държава.

...
Израелският кабинет заяви, че отхвърля едностранното признаване на палестинска държава.
Коментари Харесай

Епидемии, болести, лиса на средства: Конфликтът в Близкия изток се изостря

Израелският кабинет съобщи, че отхвърля едностранното признание на палестинска страна. Новината бе обявена на фона на възходящите апели на Съединени американски щати и други страни за решение на спора, защото войната в Близкия изток се изостря. 

Това споделя кореспондентът на Voice of America (VOA), Вероника Балдерас Иглесиас в своя репортаж.    

Кабинетът на Израел утвърди в неделя по този начин нареченото „ декларативно решение “, което се опълчва на едностранното признание на палестинската страна. Мярката беше подложена на гласоподаване от премиера Бенямин Нетаняху. 

„ Израел изрично отхвърля интернационалните укази за непрекъснато съглашение с палестинците. Такава договореност ще бъде реализирана единствено посредством директни договаряния сред страните. Подобно самопризнание, след клането на 7 октомври, ще даде огромна премия на терористите ”, споделя Бенямин Нетаняху. 

Той засяга миналогодишното терористично навлизане, при което бойци на “Хамас ” убиха към 1200 души и взеха към 240 души за заложници. 

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен се срещна с израелския президент Исак Херцог в коридорите на Мюнхенската конференция по сигурността. Въпреки че са мощен покровител на еврейската страна, Съединените щати също са дълготраен последовател на решение с две страни за дефинитивно преустановяване на спора в Близкия изток, предава VOA .  

„ Мислим за страданието на хората, попаднали в центъра на спора, в това число палестинските мъже, дами и деца в Газа. Мислим също по този начин за същинските благоприятни условия, които соят пред нас за по-добро, по-сигурно, бъдеще за израелци и палестинци и всички наши другари в района ", разяснява държавният секретар на Съединени американски щати. 

Палестинци бяха видени да инспектират вредите, породени от израелски удар в Рафа, където популацията се приготвя за израелска наземна атака. Вече повече от 28 000 палестинци са били убити във войната, съгласно ръководеното от “Хамас ” министерство на опазването на здравето в Газа. 

Здравните чиновници на Организация на обединените нации споделиха, че болничното заведение Насър, втората по величина в Газа, в този момент е „ изцяло нефункционираща “. 

А жителите на бежанския лагер Джабалия в северната част на Ивицата Газа организираха митинги в събота, оплаквайки се от дефицит на храна и медицински средства, предава VOA

„ Епидемии и заболявания се популяризират измежду нашите хора в Северна Газа, където няма медикаменти. Ако са налични, жителите не могат да си разрешат да ги купят “, споделя локален гражданин. 

Очаква се тази седмица Алжир да показа проект на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, призоваващ за неотложно преустановяване на огъня в Газа. Съединените щати към този момент показаха опълчване на проекторезолюцията с аргумента, че поддържат опция, върху която работят с сътрудниците си, това ще включва най-малко шестседмична пауза във военните дейности и освобождението на още заложници, оповестява VOA
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР