Израелски стартъп разработва начин да прави чисто нови пластмасови продукти

...
Израелски стартъп разработва начин да прави чисто нови пластмасови продукти
Коментари Харесай

Стартъп превръща стари дрехи в пластмаса

Израелски стартъп създава метод да прави чисто нови пластмасови артикули от проядени от молци ризи, скъсани панталони и други облекла, които нормално изхвърляме. 

TextRe употребява синтетични нишки като полиестер и найлон от текстилни боклуци и ги комбинира с избрани субстанции, в това число понижено количество пластмаса, с цел да сътвори пластмасови пелети.  
-->
Стартъпът споделя, че процесът може да бъде безпроблемно интегриран в индустриалните линии на фирмите за произвеждане на пластмаса, които ще смесват пелетите с необработени полимери и в последна сметка ще създават пластмасов артикул с по-устойчив генезис. 

От почти 100 милиарда дрехи, създадени в международен мащаб всяка година, близо 92 милиона тона приключват на сметищата, съгласно illuminem, платформа, която следи представянето на бизнеса във връзка с устойчивостта и етичните въпроси.

Само един % от тези облекла се рециклират, а към 12 % се трансформират в артикули с по-ниско качество, като кърпи за разчистване, подплата за килими и шумоизолация. 

Разлагането на останалата част може да отнеме стотици години, като в този развой навреди на околната среда.

За да ги рециклират, синтетичните нишки се отделят от дрехата, нарязват се на дребни части пластмаса и по-късно се стопяват, нормално за изпридане на нова прежда. 

Малко дрехи обаче се рециклират, защото всяко от тях е направено от друга композиция от синтетични и естествени нишки, като се изключи че има разнообразни аксесоари като копчета, ципове и копчета. 

Но в случай че материалите не са вярно разграничени един от различен, те не могат елементарно да бъдат рециклирани. С TextRe обаче не е належащо синтетичните нишки да бъдат толкоз подробно разграничени, с цел да може стартъпът дейно да ги трансформира в чисто нови артикули. Това изисква доста по-малко време и старания, в сравнение с в случай че се рециклират в артикул с по-ниско качество. 

Собствените проби на стартъпа демонстрираха, че тяхната технология може сполучливо да трансформира отделените синтетични нишки в пелети, които по-късно се инжектират във форма за основаване на нов пластмасов артикул.

Всъщност TextRe споделя, че е направил прототипи на няколко пластмасови пелети, които могат да се употребяват в нови артикули.

Базираният в Тел Авив стартъп, който e учреден през 2021 година, в този момент приключва доказателство за идея, с цел да показва осъществимостта на своята технология. Kомпанията е в развой на набиране на средства от 2 милиона $ и се надява да пусне своя артикул на пазара в границите на идващите 18 месеца. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР