Израелски крайнодесен министър ръководи нахлуването в комплекса Ал-Акса

...
Израелският крайнодесен министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир поведе група
Коментари Харесай

Израелският крайнодесен министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир поведе група от повече от хиляда ултранационалистически заселници в комплекса Ал-Акса в окупирания Източен Йерусалим, третото му подобно влизане на мястото тази година.

Влизането на провокативния министър в святото място в четвъртък се състоя, когато евреите отбелязаха Тиша Б'Ав, постен ден, оплакващ унищожаването на два древни еврейски храма.

„Това място е важно за нас и ние трябва да се върнем на него и да докажем нашия суверенитет“, каза Бен-Гвир, докато водеше групата, добавяйки, че „единството на нацията на Израел е важно“.

Бен-Гвир постоянно прави антипалестински забележки и беше бивш младежки лидер на вече забранена група, която Израел обяви за „терористична“ организация.

Посещението идва в момент, когато някои твърдолинейни израелски еврейски групи насърчават унищожаването на комплекса на джамията Ал-Акса – едно от най-свещените места в исляма и палестински национален символ – и изграждането на трети еврейски храм на негово място.

Докато ултраортодоксалните евреи, заедно с главния равинат на Израел, изрично забраняват дори влизането на евреи в комплекса по религиозни причини, националистическите религиозни ционисти като Бен-Гвир го насърчават през последните години.

Ситуацията в комплекса беше „невероятно напрегната“, каза Лаура Хан от Al Jazeera, репортаж от един от входовете на комплекса.

Най-малко 1700 евреи са влезли на мястото под полицейска защита, като Хан каза, че един човек е бил арестуван и че са избухнали някакви спорове.

На евреите е забранено да се молят на сайта като част от дългогодишно споразумение за статуквото. Въпреки това много от тези, които влязоха в четвъртък, бяха видени да се молят и пеят, докато някои палестински мюсюлмански богомолци, опитващи се да влязат, бяха отхвърлени, каза Хан.


В миналото напрежението избухна на Тиша Б'Ав, смятан за най-тъжния празник за евреите, но тази година все още не е имало големи ескалации, каза Мохамед Джамджум от Ал Джазира, репортаж от окупирания Източен Йерусалим.

Посещенията на твърдолинейни евреи, много от които заселници, през последната година, за да се противопоставят на забраната за молитва, се увеличиха през последните няколко месеца.

Комплексът се управлява от финансиран от Йордания вакъф или религиозно дарение от стотици години. Йордания осъди действията на Бен-Гвир, предупреждавайки за опасните последици от тях.

„Ходът на израелски министър да щурмува Свещената джамия Ал-Акса и нарушаването на нейната святост и практиките на [еврейските] екстремисти е провокативен акт и грубо нарушение на международното право“, каза Синан ал Маджли, говорител на външното министерство.

По време на предишното посещение на Бен-Гивр през май министърът направи подстрекателни коментари, като каза, че израелците контролират цял ​​Йерусалим. Комплексът на джамията се намира на земя, считана за окупирана съгласно международното право, като палестинските мюсюлмани казват, че това е третата по важност джамия в исляма.

Сайтът често е бил огнище на насилие. През април израелските сили нахлуха в джамията, докато богомолците се молеха по време на месец Рамадан, изстрелвайки сълзотворен газ и биейки палестинците със зашеметяващи гранати и палки.

Израелските сили арестуваха и отведоха повече от 400 души по време на акцията, въпреки глобалните призиви за намаляване на напрежението.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР