Израелската офанзива, осъществена в отговор на изненадващото нападение на бойци

...
Израелската офанзива, осъществена в отговор на изненадващото нападение на бойци
Коментари Харесай

Сателитни снимки на ООН показват, че една трета от Газа е разрушена

Израелската атака, осъществена в отговор на изненадващото нахлуване на бойци на радикалното палестинско придвижване " Хамас " на 7 октомври, е предизвикала до момента гибелта на над 27 000 палестинци по данни на здравните управляващи в ръководената от въпросната ислямистка формация линия.

Въздушни удари, обстрел и разрушителни действия са заличили цели градски региони, в това число цивилна инфраструктура, показва Ройтерс.

" Броят на засегнатите здания, възлизащ на умопомрачителното число 69 147, е равноценен на почти тридесет % от всички постройки в линията Газа ", разгласи Сателитният център на Организация на обединените нации (УНОСАТ). От там прецизираха, че 22 131 здания са избрани като разрушени, вредите на 14 066 се считат за съществени, а 32 950 са приблизително развалени.

За разбора си УНОСАТ е употребявал фотоси от 6 и 7 януари, които са съпоставени с шест серии от фрагменти от други интервали, в това число и отпреди израелското нахлуване в линията.

Сателитният център на Организация на обединените нации показва, че регионите на градовете Газа и Хан Юнис са най-пострадали в това отношение спрямо предходния разбор. В тези градове има надлежно 10 280 и 11 894 разрушени здания в интервала от 26 ноември предходната година, когато за финален път са били оценени сателитни фотоси.

Сателитните фрагменти на УНОСАТ демонстрират и че в линията Газа са потърпевши почти 93 800 жилищни единици.

В същото време по сателитни фотоси на основаната в Сан Франциско, щата Калифорния, американска компания " Планет лабс ", които демонстрират нови опустошения в необятен един километър пояс, Асошиейтед прес и специалисти съдят, че Израел основава буферна зона.

АП напомня, че израелски водачи към този момент са дали знак за желанието си да основат буферна зона в линията Газа от основание за сигурност. Израел счита, че в бъдеще тя може да предотврати нахлуване, сходно на това от 7 октомври. Това желание е налице макар предизвестията на Съединени американски щати да не се свива територията на Газа.

Сателитната фотография на " Планет лабс ", направена на 30 януари 2024 година, демонстрира разрушенията в дълбочина 1 км в линията Газа по границата с Израел
Снимка: БТА/ " Планет лабс " посредством АП

Израелски военни са отказали да отговорят на въпроса на АП дали отварят буферна зона, като са споделили единствено, че " подхващат разнородни наложителни дейности, които са нужни за използването на защитителен проект, гарантиращ по-високо равнище на сигурност в Южен Израел ". Агенцията отбелязва, че военните са признали за осъществени от тях опустошения в целия регион.

Представител на израелското държавно управление, поискал анонимност, споделя за АП, че в развой на основаване е " краткотрайна буферна зона за сигурност ". Засега не е известно дали ще бъдат поставени бариери, или ще има празни коридори, в които ще се патрулира.

Според Асошиейтед прес измеренията на разрушенията слагат под въпрос " краткотрайния " статут на буферната зона. Границата на линията Газа с Израел е дълга близо 60 километра, като от другата страна е Средиземно море. Създаването на буферната зона би лишило 60 квадратни километра от територията на анклава, чиято повърхност е почти 360 квадратни километра.

Там, където границата се спуска на юг, въображаемата буферна зона минава през земеделска земя, отделена от Израел с прокарани за 1 милиард $ ограждения. Анализът на АП, изработен по фотосите на " Планет лабс ", демонстрира, че по продължение на четири километра в северна посока земеделската земя е разграничена от линия пръст и тъкмо там би минавала буферна зона.

Още на север е бежанският лагер " Магази ". АП напомня, че предишния месец там израелски военнослужещи от запаса, които са подготвяли експлозиви за взривяването на две здания наоколо до израелската граница, са били убити от палестински противотанков ракетен снаряд.

Голям комплекс от хранилища е опустошен на югоизток от град Газа, отново в рамките на хипотетичната буферна зона, показва АП.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР