Израелската държава е създадена с война и брани своето оцеляване

...
Израелската държава е създадена с война и брани своето оцеляване
Коментари Харесай

Доц. д-р Румяна Христиди: Хората в активна възраст в Израел са трето поколение сървайвъри

Израелската страна е основана с война и брани своето оцеляване от 1948 година насам, непрестанно заобиколена от врагове, в положение на бойна подготвеност. Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " доцент доктор Румяна Христиди, шеф на компетентност " Хебраистика " в СУ " Св. Климент Охридски ".

" В Израел всичко е насочено към израелските сили за защита. Всяко момче и момиче в Израел наложително служи в армията. Това е въпрос освен на дълг, това е въпрос на изключителна чест за всеки мъж, жена, младо момиче, или младо момче, което мечтае да влезе в армията, да даде своя дълг. Армията е всичко в Израел, няма човек, който не е обвързван с армията там. Това е безусловно военизирана страна с изключителни служби за сигурност. В последните 9 месеца това държавно управление раздели обществото във вътрешнополитически проект. Раздели израелското общество и фокусът се измести върху вътрешните проблеми, върху опитите за промени на Нетаняху, само че които се гледа като опити за посягане върху демокрацията. Израелското общество доста стачкува, 9 месеца не стихнаха митингите в Израел ", разяснява доцент Христиди.

По думите й огромният проблем сега е, че няма доста избор пред Израел като страна, като народ и държавно управление за това какво да предприеме: " Защото нищо по-малко от цялостно заличаване на “Хамас " няма да бъде признато от обществото. Нито държавното управление, нито военните след този неуспех не могат нищо друго да кажат на своите жители и нищо друго не могат да им предложат. Имайте поради, че хората, които са в дейна възраст сега в Израел, това са трето потомство сървайвъри, те се срамят, че към момента имат живи дядовци 90-годишни и те се срамят да ги погледнат в очите и споделят " ние се провалихме в това, ние нарушихме клетвата " в никакъв случай повече, да не допуснем ". И това е извънреден тласък, вижте, че всички се прибират в Израел, никой не бяга. Както е в другите страни, когато има война, в Израел е тъкмо противоположното, освен никой не напуща страната, а от целия свят израелци се връщат, с цел да водят война и да поддържат своята страна ", обясни директорът на компетентност " Хебраистика " в СУ " Св. Климент Охридски ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР