Израелската армия започна безпрецедентна по мащаба си операция в Западния

...
Израелската армия започна безпрецедентна по мащаба си операция в Западния
Коментари Харесай

Израел води най-мащабната офанзива в Западния бряг от 20 години, има убити

Израелската войска стартира невиждана по мащаба си интервенция в Западния бряг по суша и въздух, каквато не е провеждана от втората интифада (въстание) на палестинците през 2002 година

Дронове удариха Дженин, откакто предишния месец се организира първата сходна интервенция с безпилотни апарати от 2006 година Между 1000 и 2000 военни вземат участие, а на прицел са Бригадите на Дженин - обединяване на бойци от разнообразни организации, които работят в препълнения бежански лагер на града. Бригадите настояват, от организация " Маан ", че са унищожили армейска машина (неуточнено каква).

Най-малко осем са жертвите все още на тази обява съгласно здравното министерство в Палестинската власт. Най-малко петдесет са ранените, 10 от тях са съществено потърпевши. С това починалите в насилието в Западния бряг палестинци единствено тази година са 133-ма.

През 2002 година над 50 палестинци и 23-ма израелски военни починаха за над седмица сражения.

Операцията може да продължи

Както в предходните няколко случая тази година, интервенцията се съсредеточава в Дженин, в окупирания Западен бряг. Въпреки апелите на палестинските управляващи и на деятели се чака тя да продължи - съгласно източник на " Ройтерс ", осведомен с планирането - най-малко още 24 часа. Възможно е тяда продължи и с " дни ", сподели по-рано представител на армята.

Според израелските въоръжени сили виждат опция интервенцията да обхване и други елементи на Западния бряг. Към 20 ч. българско време е известно, че кабинетът на премиера Бенямин Нетаняху е разискал проекти за продължение на интервенцията. Тече подготовка за " втори ден " на сражения, доколкото задачите не са реализирани, " Ал Арабия ".

 Удар с дрон и разгром на заселници: рецесията на Западния бряг се разраства Удар с дрон и разгром на заселници: рецесията на Западния бряг се разраства

" Ройтерс " отбелязва, че в даден миг сутринта са видяни минимум шест дрона, кръжащи в небето и лагера, прочут със същото име. Според ощината в Дженин по пътищата на лагера, с население от сред 11 ии 14 хиляди души на дребна повърхност, са видяни булдозери. Известно е, че един от въздушните удари е край джамия в града.

Министърът на защитата Йоан Галант изясни, че армията е подготвена за " всевъзможни сюжети ".

 Израел води най-мащабната атака в Западния бряг от 20 години, има убити

Реакции

Хуманитарният координатор на Организация на обединените нации Лин Хейстингс изрази безпокойството си от мащаба на интервенцията и прикани да се обезпечи достъп до всички ранени. " Въздушни удари бяха употребявани в гъсто популации бежански лагер ", тя в " Туитър ".

Засега Съединени американски щати декларират, че поддържат " правото на Израел да се пази ". Израелската войска изяснява, че задачата на интервенцията е контратерористична и че към този момент е изумен команден център на бригадите.

Палестинската власт осъди дейностите на Израел; президентът Махмуд Абас ги назова " ново военно закононарушение против беззащитните ни хора ". Същевременно израелските управляващи упрекват палестинското управление, че или си затваря очите за активността на въоръжени групировки в Западния бряг, или не съумява да ограничи активността им.

Ескалация

Операциите на армията в Дженин зачестиха в последната година - още при предходното държавно управление на центриста Яир Лапид и националиста Нафтали Бенет, само че изключително при встъпилия в служба през януари кабинет на Бенямин Нетаняху в коалиция с крайнодесни и ултрарелигиозни партии.

 Израел води най-мащабната атака в Западния бряг от 20 години, има убити

Същевременно и при Бенет, и при Нетаняху силите за сигурност регистрират възходяща опасност от " Ислямски джихад ", чиито сили, дружно с тези на " Хамас " (която управлява линията Газа) поставят старания да се разпрострат в Западния бряг. В събота ирански вестник разгласява, от телевизия " Ал Маядийн ", диалог с генералния секретар на организацията Зияд Нахала съгласно който " Ислямски джихад " работи за създаване на бойни бригади в Западния бряг и за въоръжаването им.

Преди среща на партията си през днешния ден Лапид намерено поддържа интервенцията.

Ескалацията се усеща изключително мощно от предишния месец насам, когато ликвидирането на бойци и гибелта на цивилни в Дженин подтикнаха въоръжени. След него в отговор заселници вилняха в градове и села в окупираната територия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР