Израелската армия призова жителите на няколко района на Ивицата Газа

...
Израелската армия призова жителите на няколко района на Ивицата Газа
Коментари Харесай

Израелската армия призова жителите на няколко района в Газа да напуснат домовете си

Израелската войска прикани жителите на няколко региона на Ивицата Газа да изоставен домовете си, откакто министър председателят Бенямин Нетаняху даде обещание " могъщо възмездие " на палестинските екстремисти от " Хамас " за това, което той назова " черен ден " за Израел. Въоръжената палестинска формация стартира през вчерашния ден вълна от ракетни офанзиви и изпрати бойци в Израел, което е най-голямата ескалация от десетилетия. Около 250 души са убитите в Израел. Смята, че десетки израелци са били взети за заложници. Страната към този момент отговори с вълна от въздушни удари против Газа, при които, съгласно публични лица са били убити повече от 230 души. Хиляди са ранените и от двете страни, предава БНР.
Прочетете още
В послание тази нощ израелският министър председател Бенямин Нетаняху сподели на израелците, че влизат в „ дълга и сложна война “ и разгласи, че армията ще работи, с цел да унищожи палестинското придвижване " Хамас " след офанзивата му против Израел:

" Хамас " стартира жестока и зла война. Ще спечелим тази война, само че цената е прекомерно висока. Израелската войска неотложно ще употребява цялата си мощност, с цел да унищожи потенциала на " Хамас ". Ще ги унищожим и ще реализираме голямо възмездие за този черен ден, който те предизвикаха на Израел и жителите му "

Нетаняху акцентира, че цялото държавно управление стои зад решението да има безапелационни ответни дейности против " Хамас ". Израелската войска се приготвя освен за въздушни интервенции, само че и за наземна атака. Военните са предизвестили жителите на няколко региона в Газа да изоставен домовете си, тъй като ще извършат удари против цели на " Хамас ". 

Американският президент Джо Байдън осъди " безскрупулното нахлуване " на Хамас против Израел. Той съобщи:

" Съединените щати поддържат Израел. Никога няма да пропуснем да ги подкрепим. Ще подсигуряваме, че имат помощта, от която се нуждаят жителите им, тъй че да продължат да се пазят ".

 Вашингтон и Тел Авив към този момент договарят за даването на американска военна помощ, заяви източник от Белия дом.

Саудитска Арабия прикани за „ неотложно прекъсване на ескалацията на спора сред палестинците и Израел “.

Френският президент Еманюел Макрон осъди невижданото нахлуване на палестинското ислямистко придвижване " Хамас ". Той е разискал обстановката с израелския министър председател Нетаняху и палестинския президент Махмуд Абас, както и с други водачи от района. Абас от своя страна е изискал от Макрон да се намеси, с цел да спре " израелската експанзия " против палестинците.

Украинският президент Володимир Зеленски прикани за международна взаимност с Израел. По думите му - сходно на Украйна, която бе нападната от Русия преди близо 20 месеца, Израел има " цялостното право " да се отбрани.

Поради обстановката редица авиолинии анулираха полетите си до Израел.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР