Израелската армия обяви, че е открила тунел на Хамас под

...
Израелската армия обяви, че е открила тунел на Хамас под
Коментари Харесай

Израелската армия откри тунел на Хамас под централна сграда на ООН в Газа

Израелската войска разгласи, че е разкрила тунел на Хамас под централата на Агенцията на Организация на обединените нации за палестинските бежанци (UNRWA) в град Газа.

UNRWA съобщи в отговор, че не прави активността си в базата от 12 октомври - пет дни откакто бойци на Хамас нападнаха Израел, и прикани за без значение следствие.

Хамас отхвърля израелските изказвания, че е прокопала необятна мрежа от тунели под учебни заведения, лечебни заведения и друга гражданска инфраструктура като прикритие за своите терористични действия.

UNRWA към този момент е под лупа, откакто уволни редица чиновници предишния месец след израелски обвинявания, че са взели участие в смъртоносните офанзиви от Хамас на 7 октомври.

Армията и организацията за сигурност Шин Бет споделиха, че интервенциите в град Газа през последните седмици са довели до откриването на „ тунелна шахта “ покрай учебно заведение, ръководено от филантропичната организация.

„ Шахтата води до под земята терористичен тунел , който служи като забележителен актив на военното разузнаване на Хамас и минава под постройката, която е основна централа на UNRWA в Ивицата Газа “, се споделя в изказването, съобщи Агенция Франс Прес.

Електрическата инфраструктура в тунела, който е дълъг 700 метра и 18 метра подземен, е обвързвана с централата на организацията, „ което демонстрира, че оборудванията на UNRWA са захранвали тунела с електричество “, обявиха от израелска страна.

Документи и укритие на оръжие в самия комплекс на Организация на обединените нации " удостоверяват, че офисите в действителност са били употребявани и от терористи на Хамас ", се прибавя в взаимното изказване.

UNRWA съобщи, че чиновниците ѝ са били принудени да изоставен комплекса си в град Газа по указания от израелските сили, защото бомбардировките в региона са се засилили.

„ Не сме употребявали това оборудване, откогато го напуснахме, нито сме осведомени с някаква активност, която може да се е случила там. Комплексът е бил тестван за финален път през септември 2023 година, се споделя в известието. Според организацията всяка подозрителна активност, открита покрай или под което и да е помещение на UNRWA, е докладвана преди този момент на управляващите в следената от Хамас Газа и на израелците, като също е оповестена обществено. UNRWA означи, че израелските управляващи не са я уведомили публично за хипотетичния тунел.

Организация на обединените нации стартира две обособени следствия на Агенцията за палестинските бежанци . Първото се отнася за изказванията на Израел за присъединяване на нейн личен състав в офанзивата на 7 октомври, а другото за обзор на цялостния политически неутралитет. 

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и, с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР