Израелската армия навлиза все по на юг в ивицата Газа.

...
Израелската армия навлиза все по на юг в ивицата Газа.
Коментари Харесай

Нетаняху: Войната в Газа продължава с пълна сила

Израелската войска навлиза все по на юг в линията Газа. Военните подредиха евакуацията на жителите на още един квартал на град Хан Юнис, до момента в който танкове са стигнали до центъра на града. Войници от няколко подразделения на ЦАХАЛ напредват постепенно, защото срещат яростна опозиция от страна на Хамас. В Хан Юнис се намират и десетки хиляди цивилни, пристигнали от други елементи на линията Газа. Израелските сили са обстрелвали и позиции на Хизбула в южен Ливан.

Премиерът Бенямин Нетаняху се закани, че войната ще продължи до тогава, до момента в който Хамас не бъде изкоренена от Газа. Той благодари на американския президент Байдън за разрешаването на незабавна продажба на танкови снаряди на израелската войска за над 100 милиона $.
Войната продължава още по-силно и интензивно, в северната част на Газа, на юг, с цел да реализираме всичките си цели – елиминирането на Хамас, връщането на всички отвлечени жители и осъществяването на обещанието, че Газа в никакъв случай повече няма да бъде опасност за Израел.
Бенямин Нетаняху – министър председател на Израел

Генералният секретар на Организация на обединените нации повтори апела си за преустановяване на огъня в Газа и изрази страдание, че Съединени американски щати блокираха резолюция на Съвета за сигурност за неотложно прекъсване на бойните дейности. Антониу Гутериш приказва на конгрес в Доха, Катар.
Казах, че сме изправени пред сериозен риск от колапс на филантропичната система. Ситуацията бързо се утежнява до злополука с евентуално необратими последствия за палестинците като цяло и за мира и сигурността в района. Призовавам Съвета за сигурност да окаже напън за попречване на филантропичната злополука и повторих апела си за оповестяване на филантропично преустановяване на огъня. За страдание Съветът за сигурност не съумя да реализира това, само че аз давам обещание, че няма да се откажа.
Антониу Гутериш – общоприет секретар на Организация на обединените нации

Световната продоволствена стратегия на Организация на обединените нации предизвести, че поради израелската блокада половината от популацията на Газа гладува и 9 от всеки 10 души не могат да се хранят всеки ден.

По данни на следеното от Хамас Министерство на здравеопазването към 17 700 палестинци са били убити от началото на войната в Газа. Израел оповестява, че е ликвидирал повече от 7000 екстремисти.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР