Израело-палестинският конфликт се крие в историята - още от края

...
Израело-палестинският конфликт се крие в историята - още от края
Коментари Харесай

Людмил Кърджилов за darik.bg: „Хамас” вероятно се финансира от държави, които искат унищожаването на Израел

„ Израело-палестинският спор се крие в историята - още от края на Османската империя, през основаването на израелската страна през 1948 година по-късно през войните, които водят израелците с арабските страни, които не признаваха първоначално съществуването на израелската страна, през войната от 1947-1948 година, след това през 1967 година, след това през 1973 година, по-късно двете интифади на палестинското население, нахлуването на Израел в Южен Ливан през 80-те години на предишния век. Това, че арабските страни част от тях признават Израел, друга част – не... Този спор е преплетен в историята и с тези войни, които водиха Израел и арабските страни, в действителност се стигна до обстановка, която за момента няма решение на палестинския въпрос – основаването на палестинска страна ”.

Това разяснява за Людмил Кърджилов – шеф „ вести и настоящи излъчвания ” в Дарик радио.

Той изясни още, че има автономност на палестинците на западния бряг и автономност в линията Газа, където обаче от 2007-2008 година ръководи „ Хамас ”, което е придвижване, което в действителност е коренно, непризнаващо Израел, искащо да унищожи израелската страна. „ След избори „ Хамас ” завоюва ръководството на линията Газа. Това е една територия от 360 кв. км, в която има над два милиона палестинци, които живеят там ”, добави Кърджилов.

„ Хамас ” се стреми да навреди на Израел колкото е допустимо повече, без да се преценява с жертвите от страна на палестинците. Тази последна офанзива, която извърши при започване на месец октоври, в действителност ще докара най-вероятно до унищожаването на радикалното придвижване на „ Хамас ” и до доста съществени проблеми на палестинците, които живеят в линията Газа, тъй като след терористичните офанзиви на „ Хамас ” линията е блокирана и на процедура палестинците, които живеят вътре, нямат ток, нямат вода, храната е напълно малко. Тази обстановка ще се усложни, защото израелската войска се готви за сухопътна интервенция в Газа за освобождение на заложниците и за унищожаването на военното крило на „ Хамас ”, разяснява още Людмил Кърджилов.

Той напомни, че през 2007 година палестинците се биха помежу си - придвижването „ Фатах ”, което ръководи западния бряг на река Йордан, и „ Хамас ” дадоха жертви, и от този момент в действителност „ Хамас ” ръководи линията Газа.

Людмил Кърджилов изясни, че „ Хамас ” се финансира по секрети канали, от доста места, някои са известни, други - евентуално не. „ Вероятно се финансира и от страни, които желаят унищожаването на Израел като цяло. На най-преден проект това е Иран, само че несъмнено тесните връзки на „ Хамас ” с Русия също водят до извода, че е допустимо и от там да получава поддръжка ”, сподели той.

По думите му израелската страна, израелското военно управление сега би трябвало да реши въпроса с бъдещето на „ Хамас ”, защото Израел води няколко интервенции против „ Хамас ”, откогато това придвижване ръководи линията Газа - още през 2007 година и през 2014 година Израел нахлу в линията газа и със сухопътни сили. „ Сега през 2023 година това е най-сериозният спор, който евентуално ще докара до смяна на обстановката в целия Близък изток. Дали обаче от това ще съумеят да завоюват палестинците, не е доста ясно ”, уточни Кърджилов.

„ В последната една година се заприказва за много съществено разведряване на връзките сред Израел и някои от арабските страни, които не признаваха страната Израел. На напред във времето това е Саудитска Арабия. Сега този спор може да повлияе и да попречи на подобряването на връзките на Израел с арабските страни, което би могло да реши и палестинския въпрос на по-късен стадий и основаването на палестинска страна, което в действителност желаят всички палестинци. Ситуацията е доста комплицирана, доста объркана ”, разяснява още той.

Людмил Кърджилов е на мнение, че в действителност палестинският въпрос се заплита, вместо да се разплита. По думите му никой не е в положение да каже по какъв начин тъкмо ще се развият нещата оттук насетне, само че това, което се вижда на напред във времето, е че ще има сухопътна военна интервенция в линията Газа.

„ Израелското държавно управление си е сложило задача да унищожи „ Хамас ”, след което обаче Израел ще би трябвало да се изтегли от Газа и да забележим кой ще ръководи тази палестинска територия, откакто завърши този парещ стадий от спора – дали това ще бъде палестинската автономност на западния бряг, или нещо друго. Но следва да разберем какво тъкмо ще се случи там ”, сподели още Кърджилов.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР