Израел винаги е бил на страната на Украйна, предоставяйки ѝ

...
Израел винаги е бил на страната на Украйна, предоставяйки ѝ
Коментари Харесай

Израел уверява Украйна, че е на нейна страна, но да не очаква оръжия

Израел постоянно е бил на страната на Украйна, предоставяйки ѝ сериозна филантропична помощ, само че в други области поддръжката на страната е лимитирана заради съображения за националната сигурност. Това съобщи израелският президент Исак Херцог, представен от ТАСС.

" Това е въпрос, който се обсъждаше обществено много постоянно, тъй че дано изясним нещата. Първо, Израел е склонен с интернационалната общественост и Съединените щати на всички интернационалните конгреси. Второ, несъмнено, изяснихме, че се противопоставяме на всяко нарушение на териториалната целокупност на Украйна. Но огромният въпрос е, че Израел оказва основна помощ по редица въпроси, най-много филантропични ", посочи той пред Атлантическия съвет по време на визитата си във Вашингтон.

По негови думит, " в случай че се разноските из другите доброволчески организации и неправителствени организации в Украйна, ивритът е преобладаващият език там ".

" Създадохме лечебни заведения, поставяме големи старания за физиологично и посттравматично лекуване, доставихме здравно съоръжение, украински бойци се лекуват в израелски лечебни заведения. Предложихме на Украйна и системи за ранно уведомяване на популацията за ракетни офанзиви - нещо, в което Израел има голям опит ", уточни президентът.

" Има обаче неща, които не можем да предоставим заради ползите на националната ни сигурност, и това е предписание и в доста други страни ", посочи Херцог, добавяйки, че  " компасът ", който се употребява, с цел да се съди неговата страна, " на моменти е килнат ".

Израел прави каквото може в светлината на своите стратегически съображения и съображения за сигурност, увери той.

На 18 октомври украинският външен министър Дмитрий Кулеба заяви, че страната му ще изпрати официално искане до израелското държавно управление за даване на системи за противовъздушна защита.

В телефонен диалог с украинския си сътрудник на идващия ден обаче израелският министър на защитата Бени Ганц съобщи, че страната му не е подготвена да достави оръжие на Киев. Той уточни, че Израел към момента има намерение да се ограничи до даването на невоенна помощ и акцентира " оперативните ограничавания, пред които е изправена Държавата Израел ".

Преди дни украинският президент Володимир Зеленски също прикани Израел да се причисли към борбата против Русия и повтори настояването на страната си за израелски системи за противовъздушна защита.

Още през март украинският държавен глава укори страната за нежеланието ѝ да изпрати оръжия. Тогава Йерусалим не се ангажира, като съобщи, че ще помогне на Украйна с каквото може.

През септември Зеленски още веднъж съобщи, че е " шокиран "  от обстоятелството, че Израел не е дал на Киев противоракетни системи, които да му оказват помощ да противодейства на съветските офанзиви

Досега Израел не е дал военна поддръжка на Украйна и се е лимитирал до изпращане на филантропична помощ в страната и даване на здравна помощ на украинци, ранени във войната.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР