Израел трябва да отговори на иранската ракетна атака умно. Това

...
Израел трябва да отговори на иранската ракетна атака умно. Това
Коментари Харесай

Нетаняху готви умен отговор на иранската атака

Израел би трябвало да отговори на иранската ракетна офанзива мъдро. Това е декларирал министър председателят Бенямин Нетаняху на частна среща с министри от своята партия " Ликуд ", предаде ДПА, като се базира на израелското радио " Кан ", представена от Българска телеграфна агенция.

Иран би трябвало да чака с напрежение по кое време ще пристигна ответната реакция, както беше с Израел преди офанзивата късно вечерта в събота, е споделил министър председателят съгласно източник на радиото.

Друг източник - почитан чиновник, е съобщил, че Израел е поел ангажимент да осведоми Съединени американски щати преди да предприеме контраофанзива, с цел да даде на американските войски в региона време да се приготвят за възможен ирански ответен удар.

Междувременно, израелският боен кабинет се събра за повторно в границите на 24 часа на фона на засилващите се клюки, че предстоят ответни дейности. Според източници на Би Би Си правителството е разграничено по въпроса по какъв начин и по кое време. Местните медии показват, че кабинетът се пробва да избегне тотална война, само че желае да отвърне на Иран за нападението. Освен това министрите упорствали да се работи координирано със Съединени американски щати.

Американски публични лица към този момент дадоха да се разбере, че САЩ няма да вземат участие в никакви военни дейности против Иран. Въпреки че от невижданата иранска офанзива изминаха единствено два дни, към момента има място за политически различия. Лидерът на израелската съпротива Яир Лапид упрекна Нетаняху, че е управлявал " тоталната липса на израелска отбрана ".

По-късно Нетаняху свика някои опозиционни водачи на брифинг по въпросите на сигурността, само че Лапид не беше включен в него. Говорителят на иранското външно министерство Насер Канани пък се опита да оправдае нападението против Израел.

Вчера израелската войска даде обещание да отвърне на масираната и невиждана офанзива на Иран, макар апелите на доста страни, отпред със Съединени американски щати, да се избегне разгръщане на борбата в Близкия изток, където към този момент бушува война - сред Израел и палестинското ислямистко придвижване " Хамас " в Ивицата Газа, отбелязва Франс прес.

Бенямин Нетаняху прикани интернационалната общественост " да остане единна " пред " иранската експанзия, която заплашва международния мир ", откакто нападението беше осуетено с поддръжката на някои съдружници, в това число Вашингтон.

" Международната общественост би трябвало да остане единна, с цел да се опълчи на иранската експанзия, която заплашва международния мир ", съобщи министър-председателят в изказване, оповестено от службите му в обществената мрежа " Екс ".

Нетаняху " приветства " " поддръжката на Съединени американски щати, Англия, Франция и други страни за разстройване на иранската офанзива ".

Ирански държавни медии огласиха детайлности за оръжията, употребявани при невижданата офанзива против Израел през уикенда, акцентирайки, че измежду тях е имало ракети с огромен обхват, способни да прелетят близо 2000 км - съвсем два пъти повече от нужното, с цел да доближат Израел, съобщи ДПА.

Според държавната осведомителна организация ИСНА Техеран е употребявал балистични ракети със междинен обхват " Емад " и " Хейбаршекан ". Съвременната версия на " Хейбаршекан " има обхват на деяние до 1800 км. Ракетите " Емад " могат да носят бойна глава с тегло към 750 кг и да изминат минимум 1700 км. Според организация ИРНА те се изстрелват от подземни ракетни силози.

Разстоянието от Западен Иран до Израел е към 1000 километра, отбелязва ДПА и напомня, че Иран афишира Израел за върл собствен зложелател след Ислямската гражданска война през 1979 година

През уикенда Техеран предприе директна офанзива против Израел, в която, съгласно израелски източници, са били употребявани към 300 ракети и безпилотни летателни апарата. Нападението ускори опасенията от огромен спор в Близкия изток.

Атаката беше осъществена, откакто Иран се закани да отмъсти за въздушния удар, нанесен на комплекса с посолството му в Дамаск на 1 април, при който бяха убити двама генерали и други хора. Смята се, че ударът е дело на Израел - нещо, което Тел Авив не отхвърли.

Според ИРНА при нападението Иран е употребявал също крилати ракети " Павех ", за които се твърди, че могат да развиват скорост до 900 км/ч. Наред с ракетите Техеран е изпратил против Израел и дронове " Шахед-136 " - същите, които Русия употребява против Украйна.

Иран е затворил нуклеарните си съоръжения в неделя, когато нападна Израел, съобщи през вчерашния ден генералният шеф на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси, представен от Франс прес и Българска телеграфна агенция. На конференция в коридорите на съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, отдадено на Запорожката АЕЦ в Украйна, на Гроси бе заложен въпрос по отношение на вероятни ответни удари на Израел по ирански нуклеарни съоръжения.

" Тази опция постоянно ни тревожи. Това, което мога да ви кажа, е, че нашите инспектори в Иран са били осведомени от иранското държавно управление, че през вчерашния ден (неделя - бел. АФП) всички нуклеарни съоръжения, които ние инспектираме всеки ден, ще останат затворени по съображения за сигурност ", сподели Гроси.

По думите му се е възнамерявало иранските съоръжения да бъдат отворени още веднъж през вчерашния ден.

" Реших да инструктирам инспекторите да не посещават обектите, до момента в който обстановката не се успокои. Ще продължим работата си на следващия ден (днес - бел. ред.) ", разясни генералният шеф.

Тази седмица Камарата на представителите на американския Конгрес ще гласоподава обособени планове с помощ за Украйна и за Израел след месеци на политически различия сред държавното управление на президента Джо Байдън и съперниците му републиканци, разгласи нощес ръководителят на долната камара Майк Джонсън, представен от Франс прес и Българска телеграфна агенция.

" Тази седмица ще разгледаме обособени законопроекти, в това число закон, предусещащ да финансираме нашите израелски съдружници и да подкрепим Украйна във войната против съветската експанзия ", акцентира Джонсън.

В Камарата ще бъдат прегледани също ограничения за " укрепване на нашите съдружници в Индийско-тихоокеанския район " и " приемането на спомагателни ограничения за противопоставяне на нашите съперници и подсилване на нашата национална сигурност ", сподели конгресменът в обществената мрежа X.

Изявлението бе направено два дни след невижданото иранско нахлуване против Израел, отбелязва Агенция Франс Прес.

Западната военна поддръжка, разрешила на Израел да прехване съвсем всички ирански ракети и дронове, провокира мъка в Киев.

" Защитавайки Израел, свободният свят сподели, че сходно единение е освен допустимо, а и 100% ефикасно. Същото е допустимо, с цел да бъде предпазена Украйна ", посочи нощес украинският президент Володимир Зеленски.

Съединени американски щати не са изпращали огромен пакет с помощи за Киев от декември 2022 година заради блокирането на предложенията от републиканците в Конгреса, отбелязва Агенция Франс Прес.

Иран е затворил нуклеарните си съоръжения в неделя, когато нападна Израел, съобщи през вчерашния ден генералният шеф на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси, представен от Франс прес.

На конференция в коридорите на съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, отдадено на Запорожката АЕЦ в Украйна, на Гроси бе заложен въпрос по отношение на вероятни ответни удари на Израел по ирански нуклеарни съоръжения.

" Тази опция постоянно ни тревожи ", отговори Гроси.

" Това, което мога да ви кажа, е, че нашите инспектори в Иран са били осведомени от иранското държавно управление, че през вчерашния ден (неделя - бел. АФП) всички нуклеарни съоръжения, които ние инспектираме всеки ден, ще останат затворени по съображения за сигурност ", сподели още той.

По думите на Гроси се е възнамерявало иранските съоръжения да бъдат отворени още веднъж в понеделник (вчера, бел. ред.).

" Реших да инструктирам инспекторите да не посещават обектите, до момента в който обстановката не се успокои. Ще продължим работата си на следващия ден (вторник/днес, бел. АФП) ", разясни генералният шеф.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР