Израел ще разшири военната си операция в Газа - това

...
Израел ще разшири военната си операция в Газа - това
Коментари Харесай

Телата на две израелски заложнички са открити край болница Ал Шифа в Газа

Израел ще разшири военната си интервенция в Газа - това разгласи началникът на генералния щаб Херци Халеви. До момента Тел Авив е концентрирал войските си в Северна Газа. От Организация на обединените нации предизвестяват, че в случай че военната интервенция се насочи и на юг, където стотици хиляди цивилни палестинци са потърсили леговище, филантропичната обстановка в Ивицата ще се утежни в допълнение. Трети ден продължава и акцията в болница Ал Ахли в град Газа.

Автомати " Калашников ", гранати, ракети и боеприпаси - това, съгласно израелската войска, е единствено дребна част от складираното от " Хамас " в тунел под болничното заведение " Ал Шифа ". От палестинската формация отхвърлят да са употребявали болничното заведение като военна база, а нейните жители като жив щит.



" Нашите военни откриха тунел под болница " Ал Шифа ", който унищожиха. Открити са още военна техника, оръжия и голямо количество муниции ", сподели Даниел Хагари, представител на израелската войска.

В региона на здравното заведение са открити телата на две израелски заложнички - 65-годишната Йехудит Вайс и 19-годишната Ноа Марсиано. Смъртта на момичето беше доказана от израелската войска във вторник, като преди този момент от " Хамас " оповестиха, че тя е починала при израелски ракетен удар.



В изявление за американската CBS Бенямин Нетаняху призна, че израелската войска не е съумяла избегне цивилни жертви при осъществяване на интервенцията си.

В " Ал Шифа " остават блокирани десетки лекари и стотици пациенти, към 30 от тях в тежко положение. Екип медици опитал да договаря с израелската войска да им бъдат доставени храна и вода за пациентите. Израел твърди, че е доставил над 4000 литра питайна вода и 1500 дажби храна.

" Ситуацията е доста тежка, на всички места има танкове и бойци. Обикалят из болничното заведение, търсят нещо и непрекъснато стрелят. Имат цялостен комфорт - никой не им е оказал опозиция, против тях не е изстрелян даже един патрон ", сподели доктор Ахмед Ел Мокалалати, завеждащ пластичната хирургия в Ал Шифа.



Д-р Ситта е измежду медиците, на които се наложило да изоставен поредно лечебните заведения " Ал Ахли " и " Ал Шифа ". Той е анестезиолог, само че по думите му - от дълго време към този момент няма анестезия, която да употребява за пациентите си. Казва, че в северната част на Газа към този момент няма функциониращи лечебни заведения.

" Беше кошмарно преживяване - да оставиш 500 ранени, да знаеш, че няма какво повече да направиш за тях... Това беше най-трудното нещо, което ми се е налагало да върша ", сподели Гасан Абу Ситта, доктор в Газа.



Организация на обединените нации предизвестява, че филантропичната обстановка се утежнява, а рискът от разпространение на болести измежду евакуираните палестинци е голям. Организацията добавя, че втори ден няма опция да доставя помощ, защото телекомуникационните връзки с Ивицата са прекратени и не може да се свърже с екипите си на място. В ранния следобяд Тел Авив заяви, че ще допусне влизането на 2 камиона с гориво на ден, само че прецизно ще следи дали те стигат до чиновници на Организация на обединените нации, а не при " Хамас ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР