Израел притежава една от най-модерните системи за противоракетна отбрана в

...
Израел притежава една от най-модерните системи за противоракетна отбрана в
Коментари Харесай

Откъде идват милионите на Хамас?

Израел има една от най-модерните системи за противоракетна защита в света – години наред така наречен „ Железен купол “ сполучливо отблъсква офанзиви на Хамас. Но на 7 октомври групировката съумя да пробие отбраната и изстреля хиляди ракети от линията Газа към Израел.

Как Хамас съумя да реализира това? Как тази организация, приета за терористична от Европейски Съюз, Съединени американски щати и Израел, съумя да финансира нападението? Според разнообразни разбори тук криптовалутите играят значима роля.
Милиони в криптовалути
Като терористична организация Хамас не може просто да стопанисва финансите си през елементарни банки. Всеки, който изпраща пари на Хамас по естествените банкови пътища, предстои на наказания от така наречен „ Financial Action Task Force “ – оперативна група, в която са обединени 31 страни и чиято цел е да се пресече финансирането на тероризма. Хамас обаче продължава да получава дарения – да вземем за пример в криптовалути.

Според анализаторската компания от Израел BitOK Хамас е получила общо близо 40 милиона евро в криптовалути в интервала август 2021 – юни 2023. А съгласно английската анализаторска компания Elliptic терористите от Палестински ислямски джихад, които също участваха в нападението, са получили още близо 90 милиона евро.

Според Elliptic военното крило на Хамас – бригадите „ Ал Касам “, също са спонсорирани с милиони в криптовалути. Трансферите са правени в Bitcoin, Tether и други криптовалути. Твърди се, че са употребявани даже Dogecoins – криптовалута, която в началото се появи като смешка. Анализаторите изясняват още, че терористичните групировки и сами копаят крипто – това е процесът, при който благодарение на доста мощни компютри се основават нови биткойни.
Заобикаляне на глобите посредством крипто
Под ръководството на Хамас линията Газа беше стопански изолирана от доста страни. Блокадите, наложени от Египет и Израел, също в голяма степен стопираха придвижването на хора и артикули.

Въпреки тези спънки през 2014 година американското списание Forbes разгласи Хамас за една от най-богатите терористични организации в света – тогава годишният „ оборот “ на Хамас е изчислен на стойност до 1 милиард $. През 2023 година американското министерство на финансите прави оценка, че в хазната на терористичната организация има минимум 500 милиона евро.

Тези пари идват от събираните от Хамас налози и такси, както и от финансови помощи и дарения. Повечето средства идват от спонсори, които живеят отвън Газа.

Иран се счита за един от най-важните и огромни спонсори на Хамас. Според Съединени американски щати Техеран дава на Хамас и други палестински терористични групи по към 100 милиона $ годишно. Катар и Турция също са подкрепяли Хамас финансово, споделят от Вашингтон.

Криптовалутите оказват помощ на поддръжниците на Хамас да заобикалят глобите. Още през 2019 година бригадите „ Ал Касам “ приканиха в канала си в Telegram да им се изпращат средства в биткойн. „ Реалността на джихада е обвързвана с старания и сила, а парите са основата на войната “, написаха от Хамас в обществената мрежа и прибавиха адрес на техен крипто портфейл. Само през тази година там са получени 30 000 $ в биткойн.
В полезрението на управляващите
През април 2023 обаче Хамас разгласи, че ще постави завършек на финансирането с биткойн. Причината, която оповестиха, беше следната: „ все по-враждебни дейности против всеки, който се пробва да поддържа съпротивата посредством тази валута “.

Въпреки че криптовалутите не са най-големият източник на финансиране за Хамас, те стават все по-значими. След нападението на 7 октомври 2023 групировката очевидно е разгласила различен апел за дарения в обществените медии. Малко след нападенията израелските управляващи оповестиха, че са замразили няколко сметки в криптовалути, свързани с Хамас.

Компанията Binance сега е най-голямата криптоборса в света. Тя явно си сътрудничи с израелското държавно управление. А терзанията, че точно и през нея се стига до финансиране на тероризъм не се появяват за пръв път. В последните години в Binance е имало няколко опита да се конфискуват криптовалути от сметки, свързани с Хамас. В Съединени американски щати също тече следствие против криптоборсата по обвинявания в пране на пари. По време на правосъдното произвеждане вътрешна преписка на чиновници на Binance стана обществено притежание. От нея личи, че криптоборсата е наясно, че измежду клиентите ѝ има и нарушители. Въпреки това Binance наподобява си затваря очите.
Не изключително тайното финансово оръжие на нарушителите
Според калкулации на Организация на обединените нации една пета от финансирането на тероризма по света се осъществя точно в криптовалути. Настоящият проблем с Хамас още веднъж разпали тази полемика. Критиците от дълго време изричат опасения, че криптовалутите са съвършеният финансов инструмент за нарушителите. На първо място тъй като заплащанията се наблюдават по-трудно, а след това и тъй като по-лесно се заобикаля финансовото законодателство.

„ Това е притеснително и би трябвало да бъде сигнал за ръководещите и регулаторите – цифровите портфейли, свързани с Хамас, са получавали милиони долари в криптовалути “, написа американската сенаторка Елизабет Уорън в Х (доскоро Туитър). „ Криптовалутите са не изключително тайното финансово оръжие, с което се финансират както терористични организации като Хамас, по този начин и китайските мрежи за продажба на фентанил или пък севернокорейската нуклеарна стратегия “, написа още Уорън.

Публикацията на Кристи Пладсън е поместена в Дойче Веле. Заглавието е на ДЕБАТИ. БГ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР