Израел поднови въздушните удари срещу Ивицата Газа, а от палестинската

...
Израел поднови въздушните удари срещу Ивицата Газа, а от палестинската
Коментари Харесай

Израел и Хамас си размениха нови удари

Израел възобнови въздушните удари против Ивицата Газа, а от палестинската формация Хамас дадоха отговор с нови ракети по израелска територия, оповестява Ройтерс. 

Според медици минимум четирима души са убити при една от офанзивите в северната част на палестинската територия. Местни поданици показват, че израелски лодки са изстреляли снаряди от Средиземно море, а от палестинското министерство по религиозните въпроси оповестяват за разрушена джамия. От израелската войска обявиха, че ревизират информацията. По-рано в Туитър военните оповестиха, че са унищожили офиса на ръководителя на службата за сигурност на Хамас. 

Палестинските групировки оповестиха за изстрелването на десетки ракети по южната част на Израел. Според ТАСС, която цитира локална радиостанция, военното крило на Хамас - " Бригадите Еззедин ал-Касам " - е подложило на масиран обстрел градовете Ашдод, Сдерот и Беершеба. Друга формация - военното крило на " Ислямски джихад " - също е оповестило за стартирането на десетки ракети по град Сдерот. С сходно изказване са излезли и от бойното поделение на Комитетите за национална опозиция.

Групировките настояват, че офанзивите са в отговор на удар тази нощ по жилищна постройка в бежански лагер в западната част на град Газа. В резултат на удара са починали 8 души, а към 20 са били ранени. 

Междувременно пред изданието " Таймс ъв Израел " дипломатически източник, поискал анонимност, декларира, че Израел и палестинската формация Хамас може да реализират помирение до дни. По думите му ангажираните с договарянията са изразили внимателен оптимизъм във връзка с вероятен триумф.

Изданието написа още, че политическият водач на Хамас зад граница Халед Машал е декларирал, че групировката е подготвена за прекъсване на огъня, само че не е получила отговор от Израел. Машал показва, че в преговорния развой вземат участие Съединените щати и Русия. 

Друг източник от организацията обаче декларира, че няма прогрес при диалозите.

В същото време телевизия " Ал-Арабия ", цитираната от ТАСС, оповестява, че разработван сега план за помирение сред Израел и палестинците планува наблюдаване от страна на Египет и Съединените щати за спазването на прекратяването на огъня. Според източници на медията двете страни водят диалози поотделно, като американците договарят с Израел, а египтяните - с палестинците. Те разискват дълготрайно преустановяване на огъня с документално вдишване на обвързване за недопускане на ескалация в бъдеще.

Телевизията показва, че египетското ходатайство досега не е довело до резултати, само че представителите на Кайро са подготвени да се върнат и да показват нов прелиминарен план. Дипломатически източник декларира, че на дадения стадий Египет предлага краткотрайно помирение за оказване на помощ на ранените, като то ще се употребява за разработване на непрекъснато съглашение.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР