Израел подкрепя създаването на независима кюрдска държава, гласи изявление на

...
Израел подкрепя създаването на независима кюрдска държава, гласи изявление на
Коментари Харесай

Израел подкрепя създаването на независим Кюрдистан


Израел поддържа основаването на самостоятелна кюрдска страна, гласи изказване на премиера Бенямин Нетаняху.

Позицията на премиера беше изразена дни, откакто някогашният заместник-началник на генералния щаб на израелската войска ген. Яир Голан съобщи на конференция във Вашингтон, че поддържа кюрдската самостоятелност и сподели, че съгласно него Кюрдската работническа партия (ПКК) не е терористична организация, заяви в. „ Аарец “

„ Моето персонално мнение е, че ПКК не е терористична организация, по този начин виждам нещата “, сподели Голан. „ Поглеждайки на юг към Иран, виждайки неустойчивостта на района, една постоянна и обединена кюрдска общественост по средата на това тресавище не е неприятна концепция “.

Думите на Голан привлякоха необятно медийно отразяване във Вашингтон, в Турция и в Ирак – както тъй като ПКК е провела хиляди терористични офанзиви против турски бойци и жители през годините, по този начин и заради желанието на държавното управление на Иракски Кюрдистан да организира референдум за самостоятелност по-късно този месец.

Съединени американски щати се опълчват на референдума и оказват напън върху кюрдското управление в Ирак да отстъпи от проектите си, съобщи БГНЕС.

В изказването на Нетаняху се споделя, че Израел се опълчва на ПКК и гледа на нея като на терористична организация, „ за разлика от Турция, която поддържа терористичната организация „ Хамас “ “ . „ Докато Израел се опълчва на тероризма като цяло, страната поддържа законните,усилия на кюрдския народ да реализира своя лична страна. “
И в предишното Нетаняху е изразявал поддръжката си за самостоятелност на кюрдите. През юни 2004 година в тирада пред Института за проучване на националната сигурност (INSS) той сподели, че кюрдите заслужават своя лична страна.Редица висши израелски представители в предишното, в това число президента Шимон Перес и министърът на защитата Авигдор Либерман, в предходни години за изразявали поддръжката си за кюрдската самостоятелност. Преди няколко дни министърът на правораздаването Айелет Шакед сподели по време на конференция в Херцлия, че „ Израел и западните страни имат огромен интерес от основаването на страната на Кюрдистан. Аз мисля, че е пристигнало времето Съединени американски щати да поддържат процеса “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР