Израел обяви, че е отменил плана си за депортирането на

...
Израел обяви, че е отменил плана си за депортирането на
Коментари Харесай

Израел ще изпрати 16 250 африкански мигранти в западни страни

Израел разгласи, че е отменил проекта си за депортирането на африкански мигранти в Африка и е постигнал вместо това съглашение с Комисариата за бежанците на Организация на обединените нации да изпрати 16 250 от тях в западни страни , заяви Ройтерс.

Премиерът Бенямин Нетаняху съобщи, че Канада, Италия и Германия са измежду страните, които ще одобряват африканци. Други мигранти, доста от които търсят леговище, ще получат разрешение да останат най-малко през идващите пет години в Израел.

Съдбата на към 37 хиляди африкански мигранти се трансформира в морална алтернатива за страната, учредена като леговище за евреите. Дясното държавно управление бе подложено на напън от националистически настроените си гласоподаватели да изгонят мигрантите, само че плануваната всеобща депортация провокира рецензии от Организация на обединените нации и правозащитни организации.

През февруари израелските управляващи започнаха да раздават уведомления на към 20 хиляди африкански мигранти от мъжки пол, че имат два месеца да заминат за трета страна в Африка, тъй като в противоположен случай ще бъдат вкарани в пандиза. Израелското държавно управление бе предложило на мигрантите по 3500 $ и самолетен билет до безвредна дестинация – Руанда или Уганда.

Нетаняху сподели, че Върховният комисар за бежанците на Организация на обединените нации се е съгласил да провежда и финансира новия проект , чието използване ще отнеме пет години.

Неговото държавно управление пък се ангажира за всеки напуснал мигрант да даде статут на краткотрайно пребиваващ на различен , т.е. на общо 16 250 души.

Говорител на комисариата удостовери, че има реализирана договорка, само че не даде детайлности.

Същевременно Италия отхвърли да е наранена от съглашението сред Организация на обединените нации и Израел. Германското министерство на вътрешните работи също съобщи, че „ не е осведомено с съответно искане , касаещо да се поемат грижите за бежанци, живеещи в Израел, по-специално произхождащи от африкански страни “.

Според израелското вътрешно министерство 42 хиляди африканки мигранти, главно от Судан и Еритрея, живеят в Израел, от които половината – дами и деца, няма да бъдат са наранени от този проект. Тези мигранти са пристигнали главно след 2007 година, промъквайки се през Египетски Синай. По това време границата бе едва следена. Оттогава обаче тя стана съвсем херметическа. Мигрантите са се настанили в бедните квартали на Тел Авив.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР