Изработването на държавния бюджет не е едноличен акт на министъра

...
Изработването на държавния бюджет не е едноличен акт на министъра
Коментари Харесай

Никола Янков: Забаламосват ни с приказки за 3% дефицит. Никой не ни обяснява за какво ще се харчат парите

" Изработването на държавния бюджет не е едноличен акт на министъра на финансите. Трябва да забележим на първо място поръчките на политическите партии, декларираните цели, които ще бъдат финансирани. Министърът на финансите има спомагателна роля в този развой. "

Това сподели пред БНР Никола Янков, някогашен заместник-министър на стопанската система и превоза. 

" Би било добре да има бистрота и изясненост по време на този развой. Не може цялото общество и жителите да чакаме какво ще напише Асен Василев на едно листче след 3 или 4 седмици, тъй като тогава няма да има време да се разискват нещата. "

Янков чака да види в бюджета " политиката на съдружното държавно управление ".

" Фактът, че има дезинтересиране, оттегляне на водачите на политическите партии от този развой е загадъчен. Толкова странене, толкоз страхливо отношение на депутатите и политическите партии към правенето на бюджета ", добави той.

" Бюджетът е сбирка от разходни цели и доходи от налози. Бюджетният недостиг или остатък е резултативна големина от желанието на политическите партии да финансират този или оня приоритет или да вдигнат или да не вдигнат налозите на популацията. Не може да тръгнем откъм гърба напред – да кажем: ще гледаме да реализираме еди какъв брой си % недостиг, без да знаем какво стои зад това, какво ще финансира страната, какво глух пъкъла финансира и какво равнище на налози ще плащаме ", разяснява Никола Янков в предаването " Преди всички ".

Тези 3% са безинтересната част - това, което се дъвчи непрекъснато, уточни Янков. По думите му следва да се огледа " през мистерията на процеса вътре, в самите числа на държавния бюджет ".

" Никой не изяснява на жителите защо в действителност ще се харчат парите. Вместо това ги забаламосват с общи приказки за 3% и забравяме действителния спор – къде ще се харчат нашите пари. "

Увеличаване на данъците е равнозначно на закъснение на икономическата интензивност и на растеж на безработицата, подсети специалистът.

Никола Янков изрази съмнения по отношение на постигането на задачата за еврозоната и напомни, че като част от бивше служебно правителство Асен Василев също би трябвало да бъде питан за отлагането на рамката за еврозоната.

Цялото изявление слушайте в звуковия файл. 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР