Изпускането на метан, един от най-мощните парникови газове, от петролната

...
Изпускането на метан, един от най-мощните парникови газове, от петролната
Коментари Харесай

Експерти: Проблемът с метановите емисии може да бъде решен до 10 години

Изпускането на метан, един от най-мощните парникови газове, от петролната и газова инфраструктура може да бъде прекъснато до 10 години, оповестиха специалисти в границите на провеждана в Лондон конференция, отдадена на измененията на климата, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Според тях технологията за разкриване на течове от петроло- и газопроводи се е развила съществено през последните пет години, което прави извънредно бързото им премахване изцяло допустимо.

" Когато бъдат приложени, тези технолигии могат да отстранят метановите излъчвания за доста малко време ", споделя Жулиен Перес, вицепрезидент за тактики и политики към Петролно-газовата климатична самодейност, консорциум от основни изпълнителни шефове на 12 от най-големите играчи в бранша, измежду които Би Пи (BP), " Шеврон " (Chevron), " Ени " (Eni), " Екуинор " (Equinor), " ЕксънМобил " (ExxonMobil), " Петробрас " (Petrobras), " Репсол " (Repsol), " Шел " (Shell) и " ТоталЕнержи " (TotalEnergies).

Миналата година над 100 компании дадоха обещание да понижат метановите излъчвания с 30 на 100 до 2030 година Метанът е с към 80 на 100 по-мощен при задържането на топлината в атмосферата от въглеродния диосид в границите на 20-годишен интервал. " Стартирането на Глобалната метанова самодейност ще даде подтик и парите ще потекат ", споделя Перес.

Според оценки на Световната метеорологична организация от 2021 година добивът на нефт и газ е виновен за към 23 на 100 от световните метанови излъчвания, депата за боклуци отделят към 20 на 100 от излъчванията, а селскостопанският бранш – още 33 на 100.

Проблемът с метана, изпускан от петрола и газа, може да бъде решен до едно десетилетие, споделя Жорж Тийбош, основен изпълнителен шеф на Ем Ай Кю (MIQ), организация, издаваща стандарти за узаконяване на излъчванията на метан.

Индустрията към този момент употребява датчици, прикачени към самолети и спътници, с цел да засича течове на метан. Това дава опция на петролните и газови компании да реагират бързо и отстранят казуса, споделя Дийпак Ананд, основен финансов шеф в " Джи Ейч Джи Сат " (GHGSat), компания за световен мониторинг на излъчванията.

" Метанът е гориво. Той може да бъде уловен и употребен ", споделя Ананд. " Това, което ни е вършим, е да помогнем на петролната и газовата промишленост да открият богатство ", добави той.

" Джи Ейч Джи Сат " мери метана, изпускан от разваления газопровод " Северен поток-2 ". Според оценките на компанията количеството на отделяните излъчвания се равнява на изгарянето на 300 тона въглища на час.

" Ако желаеме да продължим да използваме газа като преходно гориво, би трябвало да се фокусираме върху намаляването на неговия климатичен отпечатък, изключително що се отнася до метана ", заключава Перес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР