Изправят шефове от МО и НС на съд за шпионаж

...
Изправят шефове от МО и НС на съд за шпионаж
Коментари Харесай

Изправят шефове от МО и НС на съд за шпионаж в полза на Русия

Изправят шефове от МО и Народно събрание на съд за шпионаж в интерес на Русия. Разкрита в средата на март 2021 година група с присъединяване на настоящи офицери от работа „ Военно разузнаване “, шеф от Министерство на защитата, управителен чиновник в администрацията на Народното събрание е предадена на съд от Военно-окръжна прокуратура-София. Това излиза наяве от публично известие на държавното обвиняване.
От него се схваща, че военна прокуратура е внесла в Софийския боен съд наново обвинителен акт по дело за осъществени закононарушения по глава Първа от Особената част на Наказателния кодекс (Престъпления срещу Републиката).

На съд са предадени шест лица.

Те са привлечени към наказателна отговорност за това, че са членували в група за шпионство, за събиране за издаване на непозната страна на информация, представляваща държавна загадка и за слагане в услуга на непозната страна, с цел да й служат като шпиони. Според събраните по досъдебното произвеждане доказателства три от лицата са разгласявали задгранична класифицирана информация с боен темперамент.
Като началник на групата на съд е предаден някогашен виновен чиновник във военното разузнаване. В продължение на години той е подбирал лица, заемащи основни постове, с достъп до класифицирана информация на Република България и нейни сътрудници от НАТО и Европейски Съюз. Членовете на групата са се възползвали от служебното си състояние, с цел да събират класифицирана, служебна и друга основна информация. Представляваща интерес за непознатото разузнаване. И против възнаграждение предавали информацията на ръководителя на групата. Впоследствие той и брачната половинка му са я предоставяли на чиновник от посолството на непознатата страна в гр. София, споделя в този момент прокуратурата.

По досъдебното произвеждане са събрани доказателства в забележителен размер. Извършени са компютърно-технически, дактилоскопни, почеркови, лицево-идентификационни и други експертизи.

Предстои съдът да насрочи разпоредително съвещание по делото.

Прокуратурата разгласи, че е разкрила групата през март 2021 година Тогавашният основен прокурор Иван Гешев разгласи по това време, че шпионската спекулация е невиждана за България. И се родее единствено с Петорката от Кеймбридж. Това е побългарен вид на именития случай на петима английски студенти, вербувани от Съюз на съветските социалистически републики през 30-те години на XX век.

Тогава държавното обвиняване популяризира видеокадри и аудиозаписи от срещи сред обвинените. А основният прокурор разгласи, че разкритата спекулация е без аналог от Втората международна война насам.

„ Участниците в групата са се възползвали от служебното си състояние, с цел да събират класифицирана, служебна и друга основна информация, представляваща интерес за непознатото разузнаване. Същите против възнаграждение предавали информацията на ръководителя на групата, която била предоставяна от него и брачната половинка му на чиновник в посолството на непознатата страна в гр. София “, твърдеше военна прокуратура.

Според обвиняването 74-годишен някогашен началник в българското военно разузнаване, изкарал преди 1989 година школа в съветското ГРУ, е образувал и управлявал 6-членна шпионска група.

Затова и прокуратурата му дава кодовото име Резидент. В групата са още брачната половинка на Резидента. Както и някогашен негов зависещ. И сегашен началник на секретното деловодство на българския парламент. Зам.-директор на бюджетната дирекция на Министерството на защитата. Както и двама настоящи чиновници на работа „ Военно разузнаване “.
Въпреки че членовете на хипотетичната шпионска група бяха предадени на съд още през ноември с.г., делото беше прекъснато няколко месеца по-късно, през март. След като Софийският боен съд одобри, че прокуратурата е позволила процесуални нарушавания в досъдебното произвеждане. Които са заплашили правото на отбрана на обвинените. Това след това беше доказано и от Военно-апелативния съд. Който също приключи правосъдното произвеждане по „ невижданата “ шпионска спекулация.

Сега прокуратурата опитва за повторно да съобщи групата на съд.

 

Източник – Сега

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News 

Още вести четете в категория България

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР