Изправени пред всекидневното дърлене на политиците заради стремежа на Каталуния

...
Изправени пред всекидневното дърлене на политиците заради стремежа на Каталуния
Коментари Харесай

Испански хумористи намират сюжети в кризата около Каталуния


Изправени пред всекидневното дърлене на политиците поради устрема на Каталуния към самостоятелност, испански хумористи откриха способи за разведрят обстановката и да разсеят напрежението със смях.

През последния месец обществените мрежи се препълниха с мимове, които осмиват основните настоящи лица в най-дълбоката политическа рецесия в Испания от връщането към народна власт след гибелта на диктатора военачалник Франсиско Франко през 1975.

След каталунсикят водач Карлес Пучдемон направи двусмислено „ суспендирано ” оповестяване на самостоятелност, последвало неразрешения референдум от 1 октомври, шегобиец го разказа като претендент за телевизионното шоу, в което сватосват двойки с текста „ Карлос, на 54, самостоятелен, само че не прекомерно ”.

Със усилването на апелите за разговор за слагане завършек на рецесията, различен известен мим показа Пучдемон, който беседва с испанския министър председател Мариано Рахой иззад стъклена бариера като в пандиза.

Много консервативно мислещи хора са уверени, че там му е мястото за опита му да откъсне Каталуния от Испания.

Видео, озаглавено „ Помогнете на Каталуния! ”, публикувано от авторитетна сепаратистка организация, провокира безкрайни насмешки, тъй като показваше млада обезверена каталунка, която вика Европа на помощ.

Потребителите на интернет съпоставиха изражението на лицето й с тези по рекламите за медикаменти против стомашни болки.

„ Хората употребяват комизъм, с цел да избягат от тази сурова действителност ”, сподели Еду Галан – създател на сатиричното месечно списание Mongolia.

Още преди референдума шегите към спора изобилстваха. В интернет доста се забавляваха с метода по който испанското Министерство на вътрешните работи употребява круизен транспортен съд, декориран с картинки на карикатурния воин Пиолин, на който бяха настанени стотици служители на реда, изпратени в Каталуния, с цел да се опитат да попречат на гласуването.

"#FreePiolin" стана съвременна тематика в Туитър.

Но настроението се промени трагично в деня на референдума. Полицията употребява гумени патрони и палки против хора, тръгнали да гласоподават. Видео материали за репресиите предизвикаха водещи заглавия по целия свят и надълбоко раздрусаха каталунците.

Екипът зад "Polonia" – известно седмично сатирично шоу по каталунската социална телевизия, даже зададе въпроса „ коства ли си да се прави шоу ” тази седмица, за пръв път в 12-годишната история на предаването, сподели един от сценаристите – Алберт Марторел.

„ Това беше най-трудният ми сюжет, тъй като множеството от нас изпитаха на гърба си това, което се случи в изборните секции ”, сподели Марторел.

В първото предаване след референдума испанските служители на реда бяха показани като герои от кино лентата за войната „ Трябва да спасим испанския боец ”, които бият възрастни дами в изборна секция.

„ За хората това се трансформира в катарзис. Те споделят: „ И аз бях ударен, само че най-малко мога да се дръзвам над станалото ”, акцентира Марторел.

Каталунският комедиант Чаби Франкеса сподели, че насилието е „ трансформирало всичко ” и че в този момент заобикаля тематиката за независимостта в осъществяванията си.

Допитванията демонстрират, че жителите на към 7,5-милионата Каталуния са надълбоко разграничени във връзка с независимостта, въпреки че огромно болшинство поддържа провеждането на легален референдум за решение на въпроса един път вечно.

„ Нищо не е по-болезнено от националната еднаквост ”, споделя Галан, чието сатирично списание неотдавна сподели карикатурен Мариано Рахой, който си прави селфи в Барселона до момента в който над града се взривява нуклеарна бомба.

„ Ако всичко продължи като до момента, е доста евентуално Рахой и Пучдемон да се договорят да прекратят това по най-разумния метод ”, написа саркастично списанието. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР