"Изпратили сме нашите очаквания за бюджета за образование за 2022

...
"Изпратили сме нашите очаквания за бюджета за образование за 2022
Коментари Харесай

МОН иска увеличение на учителските заплати с 13.5% от догодина

"Изпратили сме нашите упования за бюджета за обучение за 2022 година към Министерството на финансите и сме поискали нарастване на учителските заплати, с цел да бъдат те в границите на това, което е записано в съдружното съглашение - към 125% от междинната работна заплата ", сподели министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, представен от Българска телеграфна агенция.
„ Заявили сме спомагателни средства за превоз - за учебни рейсове, за извънкласни действия, за подготовка на учителите, както и за подготовка за оправянето в спешни обстановки. Разговорът за бюджета за обучение за 2022 година следва “, сподели Денков.
В отговор на въпрос дали ще има пари за безвъзмездни учебници от 8. до 12. клас, просветителният министър съобщи, че това е въпрос към министъра на финансите.
"Заявили сме нарастване на издръжката във висшите учебни заведения, тъй като има дефицит на средства за заплати както в Българска академия на науките, по този начин и за непедагогическия личен състав във висшите учебни заведения. Поискали сме също нарастване на стипендиите за студентите и докторантите, само че това са поръчките ни досега към МФ “, сподели просветният министър.
На въпрос дали към този момент има консенсус за понижаване на лятната почивка и за увеличение на пролетната или на есенната почивка, просветителният министър отговори, че този диалог следва.
„ Ако започва тази самодейност за смяната на периода, той ще стартира от септември идната образователна година. Има време и всички би трябвало да бъдат уверени, че вършим най-хубавото за учениците “, разяснява Денков.
Той сподели още, че би трябвало да се концентрира цялата подготовка на учителите и цялата полемика - какво би трябвало да се учи в клас, върху това, че учениците би трябвало да се учат да мислят, а не да създават познания.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР