Използване на държавни ресурси от управляващата партия в предизборната кампания

...
Използване на държавни ресурси от управляващата партия в предизборната кампания
Коментари Харесай

Чуждите наблюдатели на вота: Властта използва държавни ресурси в кампанията

Използване на държавни запаси от ръководещата партия в предизборната акция и лимитирано медийно отразяване на всички претенденти - това са част от заключенията на интернационалните наблюдаващи от задачата на Организация за сигурност и съдействие в Европа, оповестява БНР.

Те регистрират компликациите, които пандемията основава за образуване на вота и поддържат въвеждането на машинното гласоподаване, въпреки и да означават неуспеха му в избрани изборни секции в страната. И споделиха, че се надяват сигналите за следен или платен избор да бъдат съответно разследвани и предизвестиха за тревожни прояви по време на предизборната акция.

Наблюдателите показаха съществено терзание за медийната взаимозависимост и автоцензурата и показаха, че държавните разноски директно преди изборите са дали незаслужено предимство на ръководещата партия .

" Финансирането и разноските по време на предизборната акция би трябвало да целят равнопоставеност. Това обаче бе компрометирано от държавните разноски по време на акция, които дадоха непочтено предимство на ръководещата партия ", сподели Корийн Йонкер, началник на Ограничената задача за наблюдаване на изборите от Службата за демократични институции и права на индивида.

Артур Герасимов, специфичен координатор и водач на краткосрочната задача за изборите, добави: " Кампанията в огромна степен се фокусираше върху персони вместо върху платформи и се отличаваше с разочарованието на хората. Техническите аспекти на акцията бяха ръководени вярно като се изключи провокациите, сложени от пандемията от Covid-19 ".

Казуси с изборното законодателство също безпокоят наблюдаващите.

" Жалбите по време на акцията можеха да бъдат отправяни само от тези, които са директно наранени. Заради това доста тъжби не бяха прегледани. Като добавка към това наблюдаване, в случаите на политически чувствителни проблеми, свързани с неправилната приложимост на обществени средства, Централната изборна комисия нямаше болшинство от 2/3, с цел да вземе решение ", сподели Йонкер.

Концентрацията на медийна благосъстоятелност и политическият напън оказват въздействие върху отразяването на акцията, в която е липсвали аналитичност, а платените форми са представяни като новинарски информативен род, означават интернационалните наблюдаващи.

Тревожни остават също посланията против ромското население и против избрани групи, където може да се регистрира дискриминация на полова основа, споделят още наблюдаващите. И още нещо - съществено са усещане от доста по-сериозното наличие на мъже в претендент - депутатските листи.

Това са предварителните изводи задачата. Те ще бъдат дефинитивно завършени в отчет, който ще излезе по-късно през годината, а вярата е заключенията в него да бъдат взети под внимание при президентските избори и всеки различен следващ избор, подчертаха наблюдаващите с бележката, че редица от актуалните изводи не са извеждани за първи път по време на избори у нас.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР