Използвахме изкуствен интелект в кандидатстудентската кампания, работим по проект за

...
Използвахме изкуствен интелект в кандидатстудентската кампания, работим по проект за
Коментари Харесай

Имаме огромен потенциал в дигитализацията

Използвахме изкуствен интелект в кандидатстудентската акция, работим по план за виртуална действителност Две от интернационалните ни стратегии са с Китай и Русия, споделя проф. доктор Димитър Димитров, ректор на УНСС в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
 

- Проф. Димитров, УНСС навърши 101 години на 21 май. Как ще се проведат честванията по време на пандемия? Когато университетът е основан, това е било също в интервал на тежки времена и събития, а 100 години по-късно Вие управлявате университета в забавни времена.
- Да, по този начин се случи, че моят мандат стартира с пандемията, която промени доста неща. Но във връзка с честванията ние имаме опит от предходната година, когато трябваше да отбележим нашата стогодишнина по време на епидемиологичните ограничения. Тогава ние заложихме на онлайн празнувания с потребление на обществените мрежи, с цифрова акция и с благоприятни условия да покажем нашия университет. Тази година ще продължим по същия метод, защото към момента не е добре да събираме толкоз хора на едно и също място.
- Колко са студентите Ви?
- Те са 16 000, само че нашият учебен срок към този момент завърши онлайн, а сега сесията продължава по същия метод. А едно такова честване допуска събиране на доста количество хора. Затова ние съчетахме честването на годишнината с Дните на отворените порти на УНСС - една доста добра самодейност, която ние организираме за първи път, излъчва се онлайн и на нашия уеб страница, и във фейсбук. Всички катедри, факултети и ректорското управление показват нашия университет по подобаващ метод. И това е ориентирано към кулминационната точка на 20 май, когато ще представим алманаха на нашия университет и ще се проведат обичайните събития в доста лимитирано физическо наличие - поднасяне на венци, засаждане на 101 рози в чест на годишнината - като знак на празника ни. В тези времена би трябвало да вършим вероятното за честването на празниците ни - предходната година бяхме готови за огромно празненство в нашата " Аула Максима ", само че за жалост то се отсрочи, сега времената са такива - здравето на хората е на първо място друго.
- Вие първи дигитализирахте обучителния развой. Какво е предизвикването пред идващите 100 години?
- Това, че пандемията ни подбутна да станем по-дигитални, не значи, че по-късно би трябвало да се върнем към обичайното преподаване. Ние и в този момент развиваме тези благоприятни условия за онлайн лекции в магистърското образование. Онлайн конференции и събития се организираха през тази година, освен това в някои случаи с увеличено интернационално присъединяване и повишен брой на участниците, тъй като дигитализацията дава доста нови благоприятни условия. Имаме няколко огромни интернационалните планове, единият от които е по мрежата " Европейски университети " и се споделя Engage.eu. В него дигитализацията е главен приоритет, с виртуални кампуси, с цифровизация на образователното наличие. Мина близо година, откогато този план започва, провели сме няколко срещи с ректорите на университетите в чужбина, с двама от еврокомисарите обсъдихме общите проблеми на мрежите от европейски университети. Потенциалът в тази област е голям. Буквално предходната седмица нашият университет завоюва и различен план за 5 милиона лв., където  дигитализацията също е значим миг, с виртуални лаборатории и виртуални класни стаи.Но считам, че тази година осведомителните технологии доста се развиха, а оттук насетне ще дават още повече благоприятни условия. Започваме да мислим за изкуствен интелект, който в действителност предходната година ние към този момент приложихме в кандидатстудентската си акция.
- Изкуствен разсъдък ли ревизираше студентските проби?
- Не, по този метод по-скоро бе проверявано дали кандидат-студентите вършат някакви неуместни дейности на изпита - преписват, или се чува звук, неща от този жанр. Всякакви смущаващи шумове или придвижвания по клавиатурата, които споделят - " Да, допустимо е този студент нещо да прави " и това към този момент се ревизира през камерата. Освен това, че използвахме изкуствен интелект при кандидатстудентската акция, приказваме към този момент и за виртуална действителност, където също имаме взаимен план с една огромна американска компания, с която водим договаряния сега. Тези неща се развиват и ние желаеме да ги използваме отсега нататък.
- Какви са най-големите вероятности и какво бизнесът желае от Вас в бъдеще? Имаше хакване на бази данни от Национална агенция за приходите, имаше и проблеми в публични поръчки.
- Това са проблеми, които съществуват в цифровия свят и ние обновяваме нашите бакалавърски стратегии основно през образователното наличие, както и посредством преименуването им, с цел да са по-адекватни на това, което бизнесът и страната желаят от нас. Иначе бакалавърските стратегии се трансформират и обновяват по-трудно и по-бавно, тъй като покриват базови познания. В магистърските стратегии имаме повече нови - по количествени финанси да вземем за пример, с поддръжката на няколко огромни банки. При магистърските стратегии залагаме на няколко неща, които към този момент са по-специализирани в дадена бизнес област - и по киберсигурност, и по цифров маркетинг. Интересното е, че множеството нови магистърски стратегии към този момент са интердисциплинарни, т.е. включват присъединяване на няколко катедри. Включват и присъединяване на хора от практиката, освен това със съществено ангажиране. Имаме към този момент няколко групи в магистърски стратегии, които са напълно финансирани от фирмите - т.е. те изпращат при нас чиновниците си, с цел да ги обучим. Това също е една доста добра наклонност.
- По какви други интернационалните стратегии работите?
- Много съществено работим по няколко - да вземем за пример с Русия, където имаме една взаимна стратегия с два московски университета в региона на бизнес стопанската система. С Китай също имаме взаимна стратегия по стопанска система - техни студенти учат две години там и по-късно две години в България. Търсим доста такива благоприятни условия, които по едно и също време ни интернационализират, само че и ни дават опция да покажем това, което сме създали като университет. Кризата към пандемията малко ни  забави в тези благоприятни условия, тъй като да набираш задгранични студенти в миг, когато те не знаят дали ще могат да пътуват и да дойдат, е нещо илюзорно. Но ще продължаваме да работим в тази посока. По стратегия " Еразъм + " заради невъзможността да се пътува обстановката стана по-гъвкава - съответните ръководещи органи приложиха формулата за виртуална подвижност. Но по тази стратегия, която към този момент не е обвързвана единствено с подвижност, имаме доста планове за партньорства в региона на бедствията, повредите, предприемачество.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР