Изплатените на акционерите дивиденти в световен мащаб достигат рекордните 1.66

...
Изплатените на акционерите дивиденти в световен мащаб достигат рекордните 1.66
Коментари Харесай

Изплатените на акционерите дивиденти стигнаха 1.66 трлн. долара през 2023 г.

Изплатените на акционерите дивиденти в международен мащаб доближават рекордните 1.66 трлн. $ през 2023 година, сочи нов отчет на английската компания за ръководство на активи Janus Henderson.

Според Глобалния показател на дивидентите, заплащанията са нарастнали с 5% на годишна база, като през четвъртото тримесечие е регистрирано нарастване от 7.2%, спрямо предходните три месеца.

Базовата сума е поправена с резултатите от обменните курсове, еднократните специфични дивиденти и механически фактори, свързани с календарите за погашение на дивиденти, както и с измененията в показателя.

Банковият бранш е съдействал с съвсем 50% към общия растеж на дивидентите, откакто високите лихви покачиха маржовете на облага на банките, се показва в отчета.

Миналата година водещи банки, като JP Morgan Chase, Wells Fargo и Morgan Stanley, оповестиха проекти за покачване на тримесечните си дивиденти, откакто минаха сполучливо годишния стрес тест на Федералния запас, който дефинира какъв брой капитал могат да връщат банките на акционерите.

“В допълнение, продължаващите резултати на догонване след пандемията означаваха, че заплащанията бяха изцяло възобновени, като това е най-забележимо при английската HSBC, ” се споделя в отчета на Janus Henderson.

Банките от разрастващите се пазари имат изключително мощен принос за нарастването, макар че тези в Китай не са взели участие в взрива на дивидентите в банковия бранш.

Въпреки това, позитивният резултат от банковите дивиденти “е бил съвсем изцяло обезвреден от рестриктивните мерки в миннодобивния бранш, ” съгласно Janus Henderson.

В отчета се показва още, че огромни намаления на дивидентите от страна на водещи компании, като BHP, Petrobras, Rio Tinto, Intel и AT&T, са понижили световния базовия растеж на дивидентите за годината с два процентни пункта.

Около 86% от обществените компании по света или са усили дивиденти, или са ги запазили на актуалните равнища през 2023 година, споделят от Janus Henderson.

Общо 22 страни, включително Съединени американски щати, Франция, Германия, Италия, Канада, Мексико и Индонезия, регистрират връх по изплатени дивиденти за предходната година.

Европа е избрана като “ключов мотор на растежа, ” като изплатените дивиденти на Стария континент са нарастнали с 10.4% на годишна база. За 2024 година от Janus Henderson предвиждат общите дивиденти да доближат 1.72 трлн. $, което би се равнявало на 5% растеж.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР