Изплащаме 2,6 млн. лв. на Община Карлово за инфраструктура във

...
Изплащаме 2,6 млн. лв. на Община Карлово за инфраструктура във
Коментари Харесай

МИР: Изплащаме 2,6 млн. лв. на Община Карлово за инфраструктура

Изплащаме 2,6 млн. лева на Община Карлово за инфраструктура по отношение на контракти сред страната и Общината и като насърчителна мярка. Държавата е мобилизирана по всевъзможен метод да подкрепи засегнатите от наводнението региони и хората там. Това сподели заместник-министърът на нововъведенията и растежа (МИР) Надя Христова в изявление за БНР.

С парите по Плана за възобновяване и резистентност и европрограмите ще помогнем на българския бизнес да стъпи на краката си. Само по линия на Министерството на нововъведенията и растежа  до края на годината за дребните и междинните компании има 735 млн. лева, като 600 млн. лева от тях са по ПВУ, уточни още зам.-министър Христова. 

Тя акцентира, че сега е отворена за кандидатстване първата процедура от Плана - за софтуерна рационализация на фирмите с общ бюджет 260 млн. лева, а 21 септември е крайният период за подаване на планове. По думите й процедурата е ориентирана най-вече към индустриалните компании – за медикаменти, медицински произведения и уреди, компютри или оптични материали, храни, питиета, дрехи и други Допустими са още предприятия, които се занимават със събиране и неутрализиране на боклуци или с преработване на материали, кино и телевизионни студиа, радиа, малките екрани и осведомителни организации, както и компании с архитектурна, инженерна или научно-изследователска и развойна активност. " Очакваме поддръжката да доближи до сред 700 и 1000 компании ", уточни Христова и моли бизнесът да кандидатства за средствата.

По думите й следва оценка на плановете и в пай период да стартира изплащането на средствата, тъй че при започване на годината компаниите да разполагат оперативно с тях.

Христова посочи още, че през октомври ще бъде отворена и втора процедура по Плана за възобновяване с бюджет от 30,6 млн. лева за ИКТ решения, киберсигурност, уеб сайтове, електронни магазини, IT-системи за ръководство на продажби, процеси, човешки запаси, архивирани и други основни действия във компаниите. " Процедурата сега е на публично разискване. По нея българските компании могат да получат грантове от 3000 лева до 20000 лева, като няма да се постанова съфинансиране ", добави тя.

" До края на годината планираме да започват още две процедури по Плана - за ВЕИ за лично произвеждане на сила, която е за 200 млн. лева и процедура, по която ще се финансират развойни действия и интелектуална благосъстоятелност с общ бюджет от близо 120 млн. лева ", посочи Христова и добави, че бизнесът има потребност от глътка въздух, след две тежки години на пандемия.

Заместник-министърът акцентира, че по време на визитата на президента Румен Радев в Обединените арабски емирства министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев е подписал меморандум за стратегическо партньорство в региона на технологиите на бъдещето, изкуствения разсъдък и високите технологии. " Меморандумът за партньорство цели да насърчи съдействието в сфери, свързани с високотехнологични процеси и услуги ", сподели още Христова. 

Относно назначения одит във Фонд на фондовете (ФнФ) тя разясни, че той се прави, с цел да се подобрят процесите и процедурите за бизнеса и с цел да няма подозрения за спор на ползи и политическа интервенция. " Държим на прозрачността и да има доверие във Фонда от страна на предприемаческата екосистема ", акцентира още Христова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР