Изпитът за Националното външно оценяване създаде нов езиков казус -

...
Изпитът за Националното външно оценяване създаде нов езиков казус -
Коментари Харесай

Експерт обясни има ли грешка във външното оценяване по...

Изпитът за Националното външно оценяване сътвори нов езиков проблем - слято или разделно се написа думата „ леснопреносима ”. Общото мнение е, че задачата е объркала учениците. Темата разяснява в предаването " Плюс-Минус. Коментарът след новините " заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.

„ Дали „ леснопреносима ” ще се изписва слято или разделно зависи от метода, по който извършва службата си в изречението, т.е. дали е фразеология или се явява комплицирана съставна дума. Трябва да се знае, че думата е вярно изписана и, че няма неточност ", сподели тя.

Тя бе безапелационна, че решенията в образованието би трябвало да бъдат в интерес на мислещите възпитаници, а най-важно било изпитът да бъде справедлив.

Михайлова изясни, че системите за инспекция са подложени постоянно на офанзиви. „ И през днешния ден имаше доста офанзиви по време на изпита по математика, които в действителност не съумяха. Това значи, че са взети ограничения. Създали сме всички условия през днешния ден да стартира електронното оценяване ”, разяснява заместник-министърът на образованието.

Тя добави, че тази година са препоръчани нови 113 новаторски учебни заведения.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР