Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) одобри изплащане на

...
Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) одобри изплащане на
Коментари Харесай

МВФ одобри 1,3 млрд. долара за спешна подкрепа за Украйна

Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) утвърди погашение на 1,3 милиарда $ с цел да помогне на Украйна да посрещне незабавни потребности. Финансирането е в границите на прозореца за хранителен потрес на Инструмента за бързо финансиране (RFI), прецизираха от Пресслужбата на финансовата институция.

„ Мащабът и интензивността на войната на Русия против Украйна, почнала преди повече от седем месеца, аргументи голямо човешко страдалчество и икономическа болежка. На фона на всеобщото разселване на популацията и унищожаването на жилища и основна инфраструктура се планува действителният Брутният вътрешен продукт да се свие с 35% през 2022 година по отношение на 2021 година и потребностите от финансиране остават доста огромни. Това погашение по RFI (еквивалентно на 50% от квотата на Украйна в МВФ) ще помогне да се посрещнат незабавните потребности на платежния баланс, в това число заради огромния недостиг на износа на зърнени култури, като в същото време ще играе катализираща роля за по-нататъшна финансова поддръжка от кредиторите и донорите на Украйна ”, се отбелязва в известието.

„ Руската инвазия в Украйна … аргументи огромни загуби на живот, всеобщо разселване на популацията и доста заличаване на инфраструктура и жилища. Въздействието върху икономическата интензивност е голямо – действителният Брутният вътрешен продукт мощно се сви, инфлацията се увеличи внезапно, търговията бе доста нарушена и фискалният недостиг се усили до невиждани равнища. Украинските управляващи имат голяма заслуга за това, че поддържат макрофинансова непоклатимост при тези извънредно сложни условия. Тъй като стопанската система се приспособява към сегашната продължителна война, основните макроикономически политики са ориентирани към опазване на предпочитаните разноски, облекчение на натиска върху гривната интернационалните запаси и опазване на финансовата непоклатимост ”, съобщи Кристалина Георгиева, ръководещ шеф и ръководител на Изпълнителния съвет.

Според нея Украйна е изправена пред опасности и неустановеност, които затрудняват оценката за ограниченията, които ще подсигуряват резистентност на дълга, само че салдото на вероятностите допуска, че съществуват по-високи опасности той да е нестабилен.

„ Във връзка с продължаващия ангажимент на Украйна към стопански, фискални и управнически промени, както и мощното ангажиране на всички други заинтригувани страни, в това число интернационалните финансови институции и частния бранш, по-голямата част от формалните двустранни кредитори и донори на Украйна – посредством съответните изпълнителни шефове на фонд — алармираха, че имат намерение да продължат да поддържат финансово Украйна, с цел да оказват помощ за постигането на уравновесен път на напредък и средносрочна външна жизненост ”, разгласи Георгиева.

Двустранните кредитори и донори са удостоверили, че признават статуса на „ желан заемодател ” на Фонда във връзка с неизплатените суми на Украйна. Те се задължават — като се има поради продължаващото съдействие на Украйна с Фонда — да продължат да обезпечат финансова поддръжка при подобаващи условия, която ще подсигурява способността на Украйна да обслужва отговорностите си.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР